Hargita Megyéért-díjat kapott Lászlófy Pál

Molnár Rajmond 2018. május 17., 20:58

Lászlófy Pál nyugalmazott pedagógusnak, volt főtanfelügyelőnek, a Romániai Magyar Pedagógusok Szövetsége tiszteletbeli elnökének ítélték oda idén a Hargita Megyéért Díjat, amelyet csütörtökön adtak át.

Fotó: Gecse Noémi

„Lászlófy Pál annak a pedagógusnemzedéknek a tagja, amely még hitte és vallotta, komolyan vette, hogy a tanári munka nem szakma, hanem hivatás, ugyanakkor tetteivel igazolta, hogy a tanárnak nem pusztán az osztályteremben kell végeznie a feladatát, hanem felelős értelmiségiként a mindennapjait is pedagógusként kell élnie. Kilenc évet töltött a tanfelügyelőségen szakfelügyelőként, majd főtanfelügyelőként: 1979-től 1984-ig volt Hargita megye főtanfelügyelője. Munkáját nyíltság, következetesség jellemezte,

sokáig nem tudott mit kezdeni szokatlan magatartásával a hatalom.

Tisztségből való eltávolítása után, 1984-től a csíkszeredai matematika-fizika líceumban, a mai Márton Áron Főgimnáziumban tanított 1999-ben bekövetkezett nyugdíjazásáig. Pályafutása utolsó öt évében a gimnázium igazgatója volt.

Fotó: Gecse Noémi

Nyugdíjazása után teljes erőbedobással szolgálta a hazai magyar pedagógustársadalmat

az 1991-ben a kezdeményezésére létrehozott és vezetett Romániai Magyar Pedagógusok Szövetségének az élén, elnöki tisztségéből 2011-ben vonult vissza. De mindmáig aktívan rész vesz a szövetség mindennapjaiban” – e szavakkal méltatta a díjazott kiemelkedő munkásságát Ferencz-Salamon Alpár Hargita megyei önkormányzati képviselő a Márton Áron Főgimnázium dísztermében megtartott csütörtöki ünnepségen.

{A}

Lászlófy Pál a köszönőbeszédében úgy vélekedett, nem ő, hanem a pedagógus kollégái kapják az elismerést.

Fotó: Gecse Noémi

A Hargita Megyéért-díjat évente egy alkalommal azoknak a személyeknek adományozza Hargita Megye Tanácsa, akik kiemelkedő tevékenységükkel, helyi és országos szinten egyaránt hozzájárultak a megye jó hírének öregbítéséhez.