Csűrdöngölő Csíkban ezernyi gyermekkel

R. Kiss Edit 2018. május 17., 20:53

Több mint ezerháromszáz gyermek vett részt csütörtökön Csíkszeredában a 31. Csűrdöngölő Gyermek és Ifjúsági Néptánctalálkozón. A kicsik és a nagyobbak reggeltől késő délutánig váltották egymást a színpadon, bemutatva népviseletüket, népdal- és néptánctudásukat.

Fotó: Gecse Noémi

A csíkszeredai Napraforgó tánccsoport kezdte csütörtök délelőtt a Megyeháza előtt kialakított színpadon a fellépők sorát, a kis óvodások népi játékokat mutattak be két óvónénijük segítségével, egyik kis társuk énekére. Amint felcsendült a gyermekhang, a színpad elé sereglettek a nézők is. A kicsiket a nap folyamán további negyvenkét néptánccsoport követte, csíkszéki, továbbá udvarhelyszéki és gyergyói kis táncosok váltották egymást a színpadon.

A rendezvényt a Hargitai Megyenapok keretében az András Alapítvány szervezte, a házigazda Hargita Nemzeti Székely Népi Együttes táncosai, munkatársai is részt vettek a lebonyolításában, ki műsorvezetéssel, ki a kézműves foglalkozások vezetésével, a táncosok többsége pedig oktató is valamelyik néptánccsoportnál.

{P12}

András Mihály, az András Alapítvány és a Hargita Nemzeti Székely Népi Együttes vezetője úgy gondolja,

a találkozó egyfajta nyilvános főpróba is, hisz az elkészült és itt bemutatott produkciókat rendszerint otthon is bemutatják a néptánccsoportok közösségüknek, a pünkösdi vendégeknek, így sokakhoz eljutnak az előadások.

Ezek azt is tükrözik, hogy a Hargita-együttes tagjainak néptáncoktató munkája milyen eredménnyel jár.

{A}

Az együttes vezetője szerint az oktatómunkájuk talán jó példaként szolgálhat arra, hogyan mozgósítsák a gyermekeket más területeken, ahol a fiatalok passzivitásáról panaszkodnak, hisz oktatóik nagyszámú gyermekkel foglalkoznak heti rendszerességgel. Az, hogy ez már a 31-ik Csűrdöngölő, azt jelzi, hogy ez egy járható út − mutatott rá András Mihály.

{P19}

Délután Ráduly Róbert Kálmán, Csíkszereda polgármestere is köszöntötte a résztvevőket. Azt mondta, Székelyföld attól fog létezni, hogy székelyek lakják, székely népviselettel, népzenével, néptánccal.

Kell egy ilyen rendezvény

− válaszolta határozottan kérdésünkre négy tizenéves is, a csomortáni Magyarok Nagyasszonya Néptánccsoport tagjai. A fiatalok azt mondták, a hagyományőrzés, a találkozások miatt is fontos a Csűrdöngölő, de új táncokat is tanulnak ilyenkor. A rendezvényen délután Pöttöm Palkó című előadása egy részletével kedveskedett a gyermekeknek a Hargita Nemzeti Székely Népi Együttes, majd megtartották a közös táncot, amelyet követően késő délutánig folytatódtak a fellépések.

{P20}