Nesze neked tanügyi fizetésemelés: késnek a bérek, elkerülhetetlen az elbocsátás

Széchely István 2018. május 17., 18:40

Néhány napos késéssel vagy két részletben kapták, kapják meg áprilisi bérüket a Hargita megyei oktatási rendszer alkalmazottai, ugyanis a tanintézetek megkésve kaptak bérköltség-kiegészítést a szaktárcától. Vannak azonban olyanok, akik utolsó tanügyi fizetésüket kapják kézhez...

Tanári állások nem szűnnek meg, de az irodai személyzet csökkenni fog a tanintézetekben. Képünk illusztráció Fotó: Veres Nándor

A fizetések folyósítására meghatározott dátumon, azaz kedden érkezett meg a Hargita Megyei Tanfelügyelőséghez az oktatási minisztérium átirata a bérköltségek kiegészítéséről, így a tanintézetek számláira történő átutalással, majd a bérek folyósításával járó adminisztratív teendők miatt

megkéstek a fizetések a megyében működő tanintézetek egy részében.

Az oktatási minisztérium a bérek folyósításához szükséges összegnek csak 82 százalékát utalta ki a megyei tanfelügyelőségnek a hónap elején, így csak azok a tanintézetek tudták kiadni időben az alkalmazottak teljes fizetését, amelyeknek volt pénzügyi tartalékuk.

„Lehet, hogy van egy kis késés imitt-amott, de meg kell kapják a teljes fizetésüket az emberek. Megjött a pénz, úgyhogy fel kell kerüljön a bankkártyájukra. Ha két részletben is, de meg kell kapják a pénzüket. (…) Minden iskola, ahogy tudta, úgy kezelte a helyzetet, amelyiknek volt egy kis pénztartaléka, tudott egyből fizetni. Ilyen helyzetben még nem voltunk, mindenki nagyon nehezen tudja kezelni” – fogalmazott megkeresésünkre Görbe Péter főtanfelügyelő.

{A}

A kisegítő didaktikai személyzet csökken

A pénzügyi gondok pillanatnyilag megoldódtak, de jövő hónapban kezdődnek elölről, mert feltehetően megint nem lesz elég a szaktárca által bérköltségekre kiutalt pénz – mondta keserűen a főtanfelügyelő. A Hargita megyei oktatási rendszerben két hónapja van gond a bérek folyósításával és az államkasszába befizetendő társadalombiztosítási járulékok törlesztésével, ugyanis a tanintézetek többsége túllépi a gyereklétszám alapján biztosított pénzkeretet.

A minisztériumtól már nem kap pénzutánpótlást a megyei tanfelügyelőség, az utóbbi két hónapban kiutalt kiegészítést is az év hátralevő részére járó bérkeretből „kapták kölcsön”

– közölte Görbe Péter. A probléma megoldása érdekében drasztikus lépésre kényszerülnek a tanintézetek: a megyei tanfelügyelőség összesítése szerint 80–90 állást kell felszámolni. Ez még az egyéni esetekben elvégzett korrekciók után sem fog jelentősen csökkenni – tudtuk meg a főtanfelügyelőtől. Az intézkedés főként az iskolák kisegítő didaktikai személyzetét érinti, és bár az állások egy részét munkakörök összevonásával, nyugdíjazásokkal spórolják meg, esetenként

elkerülhetetlenek az elbocsátások, amelyeket még ebben a hónapban elrendelnek.

„Ezt minden iskola egyénileg oldja meg. Jó néhány helyről jelezték, hogy egy-két ember nyugdíjba vonul, másutt más megoldásokat találnak, nem lesznek mindenhol elbocsátások. Nagyon nehéz, nem egy öröm ez az igazgatóknak, és nekem sem” – sajnálkozott a főtanfelügyelő.

Az állások bővítését kérelmezik

Egyébként a drasztikus intézkedés ellenére összességében nem csökkenni, hanem nőni fog a tanügyi állások száma Hargita megyében, ugyanis az elemi oktatásban leadott magyar nyelv és irodalom órák többletnek számítanak a román tannyelvű oktatás tanrendjéhez viszonyítva, így mintegy 170 állás jóváhagyását kell kérelmeznie a tanfelügyelőségnek az oktatási minisztériumtól. A bérkeretet azonban ez nem fogja növelni, hiszen a leadott tanórákat eddig is kifizették a pedagógusoknak, órabérben, de a tanórák nem voltak állások formájában számszerűsítve.