„Azt kiabálta, hogy takarodjunk az országból, majd szembeköpött” – a tüntető tapasztalatai

Szucher Ervin 2018. május 17., 17:13

A május 14-én elkezdett ötnapos imasorozat végső momentumát tartják pénteken este 7 órától a Marosvásárhelyi Orvosi és Gyógyszerészeti Egyetem előtt. A szervező Ádám Valérián az elmúlt négy nap alatt sokaknak felkeltette az érdeklődését, kapott hideget is, meleget is.

Fotó: Haáz Vince

A Romániai Magyar Orvos- és Gyógyszerészképzésért Egyesület (RMOGYKE) által hétfőn elkezdett imasorozat célja megértetni az egyetemen lévő többségi tanárokkal és diákokkal, hogy az őshonos nemzeti kisebbségek jogai nem csorbítják az ő jogaikat.

„Imáinkban arra kértük a Jóistent, hogy erősítse meg a románság szívét abban, hogy elutasíthassa az egoizmust, és nyisson az elfogadás felé, az egyenlő jogok gyakorlása irányába” – nyilatkozta lapunknak a tiltakozó akciósorozat szervezője, Ádám Valérián. Az eredeti módon tüntető fiatal orvos az elmúlt négy nap alatt sokaknak felkeltette az érdeklődését. Mint mondotta:

a reggeltől estig tartó tüntetésen, melyet óránként egy-egy ima szakított meg, kapott hideget is, meleget is.

Több magyar professzor helyeselte cselekedeteit és bátorította abban, amit tesz, azonban akadtak olyan diákok is, akik embertelen módon viszonyultak hozzá.

Fotó: Haáz Vince

„Volt olyan magyar hallgató, aki verbálisan sértegetett, és akadt olyan román egyetemista, sajnos nem is egy, aki azt kiabálta, hogy takarodjunk az országból, majd szembeköpött. Tudom, hogy más ettől felháborodna vagy elkeseredne, de én nem adom fel, inkább imádkozom az egyetemért, a közösségünkért, meg nem utolsósorban az efféle fiatalokért, akik leendő orvosként képesek valakit leköpni csak azért, mert magyar” – fejtette ki az RMOGYKE elnöke. A péntek esti közös ima után a civil szervezet újabb tiltakozó akciókat helyezett kilátásba; az orvos- és gyógyszerészképzésért alakult egyesület az elkövetkezendő hetekben minden hétvégén Bukarestben készül tüntetni a MOGYE-n kialakult, magyarokat diszkrimináló helyzet miatt.

{A}

Ádám Valérián bizonyos magyar nyelvű médiaorgánumokra is panaszkodott, azt állítván, hogy hírzárlatot rendeltek el az RMOGYKE tevékenységével szemben. A szervezet elnöke és önkéntesei így inkább szórólapok által és Mindszenty bíborost idézve próbálnak minél több résztvevőt toborozni a péntek esti közös imára. „Ha van egymillió imádkozó magyar, akkor nem kell félni a holnaptól” – idézte a nyilasok és kommunisták által egyaránt üldözött római katolikus papot az RMOGYKE vezetője.