Magyar és román költők megzenésített verseit mutatják be a Kultúrpalotában

Antal Erika 2018. május 17., 16:24

A Kultúrközi párbeszéd a kortárs zene és költészet tükrében címmel egy új projektet indított a Yorick Stúdió a Nemzeti Kulturális Alap, a Maros Megyei Múzeum és a Marosvásárhelyi Művészeti Egyetem támogatásával.

Fotó: Haáz Vince

A kétnyelvű koncert-előadás előzményeként tavaly nyáron egy izgalmas zenei kísérletet valósítottak meg – utalt Sebestyén Aba a Vásárhelyi Forgatagon, a Szféra színpadán bemutatott erdélyi magyar költők verseiből összeállított válogatásra, amelyhez Cári Tibor zeneszerző komponált zenét.

{A}

A Szabó T. Anna, Matei Vișniec, Demény Péter, Monica Mihaela Pop, Victor Ioan Frunză, Kovács András Ferenc, Pálfi Ervin, Andrei Hutuleac és Székely Csaba költeményeiből ihletődött dalokat Georgiana Ghergu, Sânziana Tarța és Sebestyén Aba előadásában hallhatja a közönség a Marosvásárhelyi Állami Filharmónia zenészeiből és meghívott zenészekből álló, 21 tagú zenekar kíséretével.

Fotó: Haáz Vince

A versek kiválogatásával kapcsolatban a szerdai sajtótájékoztatón Sebestyén Aba elmondta, egy éve folyamatosan dolgoznak, olvassa a verseket és küldi Cári Tibornak, aki azokat a költeményeket zenésítette meg, amelyek megihlették, és úgy érezte, hogy zeneileg is jól csengenek.

Ehhez a projekthez teljesen új zenét írtam, és ha van is még néhány olyan román dal, amely elhangzott már korábban, folyamatosan kicserélem ezeket is

– mondta a zeneszerző.

Fotó: Haáz Vince

A költők közül valamennyien színházközeliek – hívta fel a figyelmet Sebestyén Aba, aki közölte azt is, meggyőződése, hogy Marosvásárhely sajátos etnikai összetétele megkívánja ezt a fajta kulturális kommunikációt.

Projektünk létjogosultságát mi sem bizonyítja jobban, mint az előző, színházi témában létrehozott kiadások keretében elért szakmai és közönségsiker

– fogalmazott a Yorick vezetője, hozzátéve, hogy a kortárs költészet és a klasszikus, illetve pop stílusjegyeivel bátran kísérletező zene, még inkább képes áttörni az „örökölt és évtizedeken át belénk nevelt kommunikációs, kulturális gátakat”.

Fotó: Haáz Vince

A koncert-előadást május 18-án, pénteken 19 órakor a Kultúrpalota nagytermében mutatják be, a Múzeumok éjszakája rendezvénysorozat megnyitó eseményeként, ahová a Múzeumok éjszakájára érvényes karkötővel lehet belépni.

Fotó: Haáz Vince

Fotó: Haáz Vince

Fotó: Haáz Vince

Fotó: Haáz Vince