Hat ügyeleti központ működik a tizenöt helyett Hargita megyében

Molnár Rajmond 2018. május 20., 13:58

Az ideálishoz képest jóval kevesebb háziorvosi ügyeleti központ működik Hargita megyében, holott az új rendelkezések az eddiginél jóval nagyobb jövedelmet biztosítanak a háziorvosoknak, akik a praxisuk mellett vállalhatnak ügyeletet.

Az ügyeleti központokban segítenek az ellátásra szoruló betegeknek. Vitatott rendszer Fotó: Sándor Csilla

Hargita megyében jelenleg Csíkszeredában, Székelyudvarhelyen, Parajdon, Székelykeresztúron, Gyergyóremetén, illetve Gyimesfelsőlokon működik háziorvosi ügyeleti központ. Utóbbi május elején nyílt meg. „Nagyon jó hír, hiszen

a térségben lakók oda fordulhatnak enyhébb egészségügyi panaszaikkal amikor szünetel a háziorvosi ellátás, illetve nem kell a legközelebb lévő ellátó egységhez jönniük Csíkszeredába

– mondta lapunknak Duda Tihamér, a Hargita Megyei Egészségbiztosítási Pénztár vezérigazgatója. Hozzátette,

az ideális helyzet az kívánná meg, hogy a megyében 15 ügyeleti központ működjön, minden térséget lefedve. Ebben eddig akadályt jelenthetett az ügyeletező orvosok és asszisztensek bére, viszont az év elején megjelent rendelkezések jóval nagyobb jövedelmet biztosítanak nekik.

{A}

Az új rendelkezések

Ezek szerint ha az ügyeleti központ egy olyan helységben működik, ahol az önkormányzat biztosítja az épületet, illetve felvállalja a fenntartási költségeket, akkor

az ott dolgozó háziorvosok bruttó 40 lejes órabért kapnak. Azokban az ügyeleti központokban, amelyeket a háziorvosok saját kabinetjeikben üzemeltetnek, a háziorvosok 60 lejt kereshetnek óránként.

Ebből az összegből azonban biztosítani kell a fenntartási költségeket és a gyógyszerkészletet is. Ugyanakkor minden ügyeleti központnak kell legyen egy koordinátora, aki még plusz 15 százalékos juttatást kap a 40 vagy 60 lejes órabér után. Az orvosok mellett dolgozó asszisztensek pedig 20-22,5 lej közötti összeget kereshetnek óránként.

Az eddigi rendelkezések szerint egy háziorvos 12,8 lejes órabért valósított meg az ügyeletben, míg egy asszisztens 8-10 lejest.

Tízezer lejes pluszjövedelem

Duda Tihamér szerint ez egy remek lehetőség, hogy a háziorvosok kiegészítsék a jövedelmüket, de ennek ellenére kevesen élnek vele. Példaként felhozta, hogy

Al- és Felcsíkon, illetve a gyergyói térségben is szükség lenne további ügyeleti központokra, de hiába van meg az igény és a szükséges finanszírozás a szaktárca részéről, egyelőre nincs meg a szükséges számú jelentkező ezek megnyitásához.

Holott több mint 150, az egészségbiztosítási pénztárral szerződésben álló háziorvos dolgozik Hargita megyében. Példaként megemlítette, hogy

van olyan, csíkszeredai központban ügyeletező orvos, aki havonta tízezer lejes plusz jövedelmet valósít meg az ügyeletezésnek köszönhetően.

Ez azonban áldozatos munkát követel – tette hozzá Duda. Egyébként a környező megyék sem állnak túl jól az ügyeleti központokat tekintve. Kovászna megyében mindössze egy van, Maros megyében hét, Brassó megyében pedig tíz.

Túlterhelt háziorvosok

Soós-Szabó Klára, a háziorvosokat tömörítő egyesület Hargita megyei elnöke szerint

a háziorvosok azért is vonakodnak az ügyeleti központokban való munkától, mivel amúgy is nagyon túlterheltek.

Mint mondta, valóban hasznos lenne több ügyeleti központ megléte a megyében, mivel tehermentesítené a sürgősségeket, ehhez azonban elsősorban a háziorvosokat kellene tehermentesíteni, felmenteni a sok bürokratikus teendő alól.

Rengeteg munkával jár, hogy háziorvos a rendelőjét működtetni tudja. Amennyit ott dolgozik, legalább annyi háttérmunka van vele. A 24 óra neki is 24 óra, szüksége van a pihenésre kikapcsolódásra, ilyen terhelés esetén pedig kötelessége is

– fogalmazott. Ugyanakkor azt is megjegyezte, a háziorvosoknál kialakult egyfajta bizonytalanság az ügyeleti központokban való munkát illetően, mivel a szaktárca egyszer már csökkentette az erre szánt finanszírozást korábban.

Fölöslegesen működnek?

Kacsó Jolánt, a Csíkszeredai Megyei Sürgősségi Kórház sürgősségi osztályának főorvosát, jelenleg ideiglenesen kinevezett orvosigazgatót is kérdeztük a téma kapcsán. „Fontosak lennének ezek a központok, ha az emberek oda mennének az enyhébb patológiai esetekkel, de sajnos sok esetben nem oda mennek.

A lényegük az lenne, hogy tehermentesítsék a kórházak sürgősségi osztályait, viszont minket nem tehermentesítenek. Ezt mi nem tapasztaljuk sajnos, meglátásunk szerint, ahogy most működnek, az majdnem fölösleges

– magyarázta. Hozzátette, elsősorban

a lakosságban kellene tudatosítani, hogy az enyhébb sürgősségi esetekkel – mint például fejfájás, kullancscsípés, stb – oda is lehet fordulni, nem kell feltétlenül a sürgősségre menni, ahol sokszor több órára rúghat a várakozási idő, mivel elsőként mindig a súlyos állapotban levő pácienseket látják el.

Tudatosítani kell a létezését

Bakcsy Gabriella gyimesközéploki háziorvos, aki a nemrég megnyílt gyimesfelsőloki központban ügyeletezik, érdeklődésünkre kiemelte, egyelőre öt háziorvos dolgozik ott, így elkelnének további kollégák. A háziorvos szerint

a helyiekben még tudatosítani kell a központ létezését, sokan nem tudnak róla, viszont rendkívül hasznosnak tartja a meglétét, hiszen enyhébb panaszokkal oda is lehet fordulni, ami lényeges, azokban az időszakokban, amikor a háziorvosok nem rendelnek.

Miben nyújtanak segítséget?
A vonatkozó előírások szerint ügyeletező háziorvosok a következő egészségügyi szolgáltatásokat nyújthatják: segítségnyújtás súlyos állapotban lévő, orvosi vagy sebészeti ellátásra szoruló betegeknek, a háziorvos kompetenciáján belül. Továbbá, a beteg beutalása a sürgősségre vagy kórházi osztályra, amennyiben a helyzet megkívánja, emellett a sürgősségi ellátáshoz szükséges gyógyszerek beadása vagy receptre felírása, illetve orvosi levél kiállítása, amelyet a páciens a háziorvosa vagy szakorvos elé terjeszthet a további vizsgálatok érdekében. Ezek a központok tehát egyfajta szűrők, amelyek az enyhébb sürgősségi esetek ellátására hivatottak, tehermentesítve ezzel az adott környék kórházának a sürgősségi osztályát, amelyekben sokszor több órára is rúghat a várakozási idő a sok páciens miatt. Az ügyeleti központok létrehozásához területi alapon szerveződő, háziorvosi csoportosulások szükségesek, egy központban 5-7 orvos dolgozhat. Akárcsak a sürgősségi osztályokon, az ügyeleti központokban is bérmentve látják el a pácienseket, függetlenül attól, hogy rendelkeznek, vagy sem egészségbiztosítással. Hétköznapokon este nyolc és reggel nyolc óra között nyújtanak ellátást, hétvégén pedig péntek délután hat órától hétfő reggelig tart az ügyelet.