Elrugaszkodtak az árak az építőiparban, késik a munkakezdés a Kalász lakótelepen

Kovács Attila 2018. május 17., 11:04

Nem kezdődhet meg közelebbről a csíkszeredai Kalász lakótelep felújítása, mivel jelentősen nőttek az építőipari beruházások költségei.

A Kalász lakótelepi lépcsősor már alig járható, sokan mégis kénytelenek használni Fotó: Gecse Noémi

Meg kell ismételni a kivitelező kiválasztása érdekében kiírt közbeszerzési eljárást a csíkszeredai Kalász lakótelep felújítása kapcsán, mert jelentős a különbség a beruházás becsült értéke, és a jelentkező cégek ajánlatai között – utóbbiak jóval magasabbak.

Általános és jelentős költségnövekedés történt az építőiparban, és a helyzet egyáltalán nem biztató

– vélekedik a felújítás tervezője, Lukács Péter.

{A}

Munkaerőhiány, infláció

Mint elmondta, tavaly májusban, amikor legutóbb aktualizálták az árakat, sok változás történt a kormány intézkedései nyomán, ami kihatott az építőiparra, és a szürke gazdaságra, Az idéntől érvényes minimálbér-emelés pedig még inkább hozzájárult ehhez, akárcsak a jelentős infláció, amely miatt érezhető a termékek értékcsökkenése.

Begyűrűzött az áremelkedés az építőiparba, jóval költségesebbek a beruházások, mint eddig Fotó: Gecse Noémi

Egy szerelő szakmunkás napidíját két-háromszorosára kellett növelni, Mivel munkaerőhiány van, konkurenciahiány is keletkezett, mert a cégek csak annyit vállalnak, amire képesek, és abban az árban, amellyel az embereket meg tudják tartani. A becslések 20-22 százalékos áremelkedést vetítettek előre tavaszra, de minden kolléga azt jelezte, hogy egyes esetekben ez még több.

Emelkedett a nyersanyagok ára, a megmunkálási díjak, illetve a képzett munkaerő bére. Én azt mondtam a hivatalnál is, hogy legtöbb három hónapig tarthatók ezek az árak. Hogy mi lesz két hónap múlva, arról megoszlanak a vélemények” – részletezte Lukács Péter. Úgy vélte, az újrabecslés szerint

30-35 százalékkal is növekedhet a lakótelep felújítási költsége, mivel nagyon komplex munkáról van szó, és az ilyen beruházásoknál nincs nagy konkurencia.

Fotó: Gecse Noémi

Megismétlik az eljárást

A Kalász lakótelep esetében a becsült értéket jelentősen meghaladó ajánlatok érkeztek, ez a borítékbontáskor derült ki, és emiatt a közbeszerzési eljárást fel kellett függeszteni – tudtuk meg Szőke Domokostól. Csíkszereda alpolgármestere szerint így nem lehet szerződést aláírni. Mint elmondta,

a tervezőtől azt kérik, hogy ellenőrizze az árakat, és annak függvényében, hogy milyen választ kap a polgármesteri hivatal, valószínűleg a becsült érték módosítására lesz szükség a következő tanácsülésen. A cél az, hogy ismét kiírják a közbeszerzési eljárást.

A 2015-ben elfogadott megvalósíthatósági tanulmány 9,5 millió lejre becsülte a felújításhoz szükséges összeget. A Helyi Fejlesztési Országos Program (PNDL) utólagos elszámolással 8,7 millió lej értékű támogatást biztosít a felújításhoz, a városnak 805 ezer lejt kell ehhez önrészként hozzátennie. Csíkszereda idei beruházási listáján 8 millió lejt különítettek el a munkálatra.

Fotó: Gecse Noémi

Változás előtt

Ezzel nemcsak a munkakezdés, hanem

a bádoggarázsok lebontása is késik a Kalász lakótelepen.

A tervezett munkálatok között szerepel az esővíz-elvezető hálózat felújítása, mivel a jelenlegi rendszer a nagy esőzésekkor nem bírja a terhelést.

Új út- és járdaburkolatok készülnek, a Tető utcában egyelőre megmaradna a kétirányú forgalom, az utca szélén oldalparkolókkal. A lakótelep központi részén megemelt szintű gyalogosbarát burkolatot terveztek, parkolóhelyek nélkül. A kiviteli terv összesen 492 új parkolóhely kialakítását tartalmazza, az átalakítás része a 145 pléhgarázs lebontása is.

Emellett 66 fa kivágását tervezték, helyettük 294-et ültetnek, és teljesen felújítják a közvilágítási hálózatot. A lakótelepre vezető, igen leromlott állapotú lépcsősor továbbra is egyenesen vezet majd fel, közben viszont pihenőket alakítanak ki és padokat helyeznek el.

A tervben négy játszótér, és egy sportpálya korszerűsítése is szerepel, utóbbi a Székely Károly Szakközépiskola mellett található.

Fotó: Gecse Noémi

Dráguló beruházások
A beruházások jelentősen drágultak – ezt erősítette meg kérdésünkre Buzogány Károly, az építőiparban tevékenykedő csíkszeredai ING Service Kft. igazgatója is. Úgy értékelte, a minimálbér-emelés mellett a piacon van egy erős elszívó erő, mivel pörögnek az uniós gazdaságok – leszámítva Romániát – ugyanakkor más iparágak is fejlődnek. Hozzátette az építőipari ágazatban jelentősen kellett emelni a béreket.