Szóvá tették, hogy rossz a játszótér – felújítják és bekamerázzák

Iszlai Katalin 2018. május 17., 09:15

Két hónapon belül felújítják a jelenleg használhatatlan csíkbánkfalvi játszóteret. Az áldatlan állapotokra Facebookon hívták fel a figyelmet a helybéliek, a polgármesteri hivatal ezt követően döntött a helyreállítás mellett. Az újabb rongálások elkerülése érdekében kamerákat is kihelyeznek.

Törött elemek a bánkfalvi játszótéren. Közösségi ügy lett belőle Fotó: Gecse Noémi

Nemtetszésüket fejezték ki a Csíkszentgyörgy község nevű Facebook-csoport tagja az egyházközségi plébániatemplommal szembeni parkban található játszótér elhanyagolt állapota miatt. A héten közzétett bejegyzésben képeket is megosztottak a hiányos és összetört jásztótéri elemekről. A problémát elsőként jelző csíkbánkfalvi férfi úgy fogalmazott:

a park jelenlegi állapotáért valószínűleg néhány rongáló is felelős, a csúszdák azonban már két éve így néznek ki.

„Itt a jó idő, a gyerekek megérdemelnének egy szép, modern, nem balesetveszélyes játszóteret” – írta, majd hozzátette, a rongálást kamerák felszerelésével lehetne megfékezni.

{A}

A bejegyzés felkeltette a község lakóinak figyelmét, többen is véleményt nyilvánítottak, illetve egy internetes petíciót is elindítottak Csíkbánkfalva játszóteréért és környezetünk tisztaságáért címmel. Ebben felhívták a polgármester figyelmét a játszótér „siralmas” állapotára, illetve

arra kérték az önkormányzatot, hogy „tegyék rendbe a játszóteret, és szereljenek fel legalább két térfigyelő kamerát”.

Fotó: Gecse Noémi

Szerdai ottjártunkkor egyébként mi is tapasztalhattuk, hogy a játszótér valóban láthatott szebb napokat: a négy lipinka közül egyik sem használható, a hinták le vannak szakadva, az egyik csúszda lyukas, a többi faelem pedig kivétel nélkül hiányos, korhadt. Jó hír azonban, hogy a játszótér elhanyagolt állapotával kapcsolatosan közzétett bejegyzés elérte a célját, hiszen

a megrongálódott elemek helyére hamarosan újak kerülnek

– tudtuk meg György Józseftől, Csíkszentgyörgy polgármesterétől. „Amíg jó állapotban volt a játszótér, dicséreteket senki sem tett közzé a közösségi oldalakon, a hiányosságot azonban azonnal észrevették. Ennek ellenére pozitívnak tartom a facebookos kezdeményezést, hiszen ebből látjuk, hogy van igény a játszótérre. A lakók kéréseit szem előtt tartjuk, és eleget teszünk ezeknek.

Fotó: Gecse Noémi

A játszótér jelenlegi állapota egyébként nem csak a rongálással magyarázható. Az ott elhelyezett faelemek már több évesek, korhadtak, eljárt fölöttük az idő. A természetes pusztulás mellett persze azt sem zárom ki, hogy valakik összetörtek egy-két szerkezetet. A rongálás visszaszorítása érdekében már fel is vettük a kapcsolatot egy szakemberrel, és a tervek szerint

négy automatikusan forgó kamerát fogunk felszerelni a helyszínen”

– emelte ki a polgármester. Kitért arra is, a játszótér felújítására egyelőre nem készült el a végleges terv, az azonban biztos, hogy a jelenlegi elemeket újra cserélik. A polgármester zárásként elmondta, noha szűkös a költségvetésük, előreláthatóan két hónapon belül elkészülnek a játszótér felújításával.