Udvarhelyen is megtartják a nemzetközi törülközőnapot

Kosztolányi Kata 2018. május 16., 17:50

Törülközőtulajdonosoknak hirdetett nem mindennapi esszépályázatot a székelyudvarhelyi Bibliofil Alapítvány. Hétfő délig három témában várják a legtöbb ötezer karakteres műveket az élet értelméről, a törülköző hasznosságáról vagy a legvagányabb stoppos élményről.

Sok mindenre használható a törülköző. Képünk illusztráció Fotó: Pixabay

Az eredményhirdetést és a díjazást május 25-ére, a nemzetközi törülközőnapra időzítik, amelyet flashmobbal, bulival ünnepelnek majd.

A törülközőnap tisztelgés Douglas Adams angol sci-fi-író emléke előtt. 2001-ben, két héttel halála után ülték meg először a rajongók, és mint akkor, azóta is mindenhová törülközővel mennek aznap. Douglas az eredetileg rádiós komédiának készült, Galaxis útikalauz stopposoknak című ötkötetes főművében így ír az ikonikussá vált tárgyról: „a lehető leghasznosabb dolog, amit csak magával vihet a csillagközi stoppos”. Egyrészt

gyakorlati értéke van:

betakarózhatunk vele, heverhetünk rajta, megnedvesítve fegyverként használhatjuk, fejünkre tekerhetjük, vészjelzéseket adhatunk vele, és természetesen beletörülközhetünk. Másrészt

pszichológiai jelentősége van.

A strag (az autós) „úgy gondolkodik, hogy aki széltében-hosszában bejárja stoppolva a galaxist, nomádul és csövezve él, hihetetlen nehézségekkel néz farkasszemet, és győz, s még azt is tudja, hogy hol a törülközője, az igazán olyan valaki, akit komolyan kell venni.”

A székelyudvarhelyi Patkóba szervezett villámcsődület résztvevői Don’t panic! feliratos törülközőkkel és akár 500 lejes ajándékutalvánnyal is gazdagodhatnak, ha pontosan és törülközőjükkel együtt érkeznek a helyszínre, május 25-én, pénteken 15 órára.

{A}