Meghiúsult Floreáék terve, mégsem Sorin Lazăr lesz az új Maros megyei prefektus

Pataky István 2018. május 16., 17:13

Călin Popescu Tăriceanu, az ALDE vezetője, és egyben a szenátus elnöke nem adott zöld jelzést a Nemzeti Liberális Pártból kilépett marosvásárhelyi csoport azon tervéhez, hogy az ALDE-hez való csatlakozásukkal saját emberüket emeljék a prefektusi tisztségbe.

A prefektúra székhelye. Visszarendeződés következik? Archív Fotó: Boda L. Gergely

Miután az akció meghiúsult, a korábban lemondott Lazărt az Aquaserv Maros megyei vízszolgáltató vállalat igazgatótanácsa szerdán visszahelyezte vezetői tisztségébe. Ezzel kudarcot vallott Dorin Florea polgármester és csapatának terve, hogy a pártváltás nyomán ők adják a prefektust. Lapunk úgy tudja,

arra nincs esély, hogy a PNL visszafogadja a korábban távozottakat.

Egyes hírek szerint Mircea Dușa volt szociáldemokrata védelmi miniszter neve is felmerült a kormánybiztosi posztra. Dușát már 2013 óta folyamatosan próbálja prefektusi pozícióba emelni a Maros megyei PSD. A kormánybiztosi posztot néhány évvel ezelőtt az RMDSZ is magának szerette volna, de végül csak annyit tudott elérni, hogy ne Mircea Dușa legyen a prefektus. Az sem kizárt, hogy Lucian Goga, a Dăncilă-kabinet által egy hónappal ezelőtt „ideiglenesen” felmentett korábbi kormánybiztos kerül vissza a pozícióba.

A leváltott prefektus korábban a magyar szempontból fontos önkormányzati határozatokat menetrendszerűen megtámadta a közigazgatási bíróságon.

Az ellenállásán bukott el több, a római katolikus gimnázium helyzetének rendezésére, vagy a kétnyelvű utcanévtáblák kihelyezésére irányuló önkormányzati határozat. Jelenleg Nagy Zsigmond, az RMDSZ által jelölt alprefektus látja el a kormánybiztosi feladatokat.

{A}