Iskolák és vállalkozók párbeszéde (x)

Antal Erika 2018. május 17., 09:15

A Marosvásárhelyi Kulturális Tudományegyetem az állami tanintézetek és a vállalkozói szféra közötti párbeszéd létrehozására és működtetésére vállalkozott – mutatott rá Csegzi Sándor.

Rodica Baciu, a Materom igazgatója: „csak helyi munkaerőt foglalkoztatunk” Fotó: Haáz Vince

A várban sorra kerülő bemutatkozáson jelen lesznek a Maros megyei szakiskolák, mint például az Elektromaros, az Avram Iancu, a Ion Vlasiu, a Mezőgazdasági, az Építészeti – amelyek ismertetik, hogy milyen szakokat indítanak az ősztől, illetve az ott elsajátított szakmai tudást, hol, milyen területeken kamatoztathatják a végzőseik.

A szakiskolák mellett számos cég is képviselteti magát, jelen lesz többek közt az Imatex vagy a Materom, amelyek folyamatosan keresik a szakképzett munkaerőt.

Ahogy Rodica Baciu igazgató kifejtette,

három pillérre alapozzák a társadalmi jólétet: a családra, az iskolára és az üzleti környezetre.

„E három összefüggő tényező igen fontos és szükséges ahhoz, hogy a fiataljaink ne menjenek el az országból, itthon találják meg a boldogulásukat” – hangsúlyozta a Materom igazgatója, hozzátéve, hogy

kompromisszumok nélkül is lehet vállalkozni, tisztességesen, a törvények tiszteletben tartásával.

A cég, amely az autóiparban tevékenykedik, 15 különböző részleggel működik, alkatrészeket gyárt, szállít és forgalmaz, kimondottan marosvásárhelyi alkalmazottakat foglalkoztat, akik Marosvásárhelyen tanultak szakiskolában, gimnáziumban, illetve egyetemen. „Nagyon jó és megbízható szakemberek, akik elismerést szereztek a szakmájukon belül” – mutatott rá a cégvezető, aki a továbbiakban is helyiek számára szeretne munkahelyet biztosítani. Ahogy mondta:

egy gépkocsijavító szakember is, ha jól felkészült és jól végzi a feladatát, éppen olyan fontos és értékes tagja a társadalomnak, mint egy orvos.