Több száz gyermek perdül táncra – csűrdöngölőt tartanak Csíkszeredában

R. Kiss Edit 2018. május 16., 14:26

Csütörtökön szervezik meg Csíkszeredában a Csűrdöngölő Gyermek- és ifjúsági Néptánctalálkozót. A szervezők szerint az összetartozás tudatával büszkén felöltött népviseletek színes örvényének lehetnek tanúi mindazok, akik ellátogatnak a rendezvényre.

Várnak a közös táncra minden népviseletbe öltözött gyermeket Fotó: Gecse Noémi

Az András Alapítvány a szervezője és a Hargita Nemzeti Székely Népi Együttes a házigazdája a Csíkszereda főterén a Hargitai Megyenapok részeként csütörtökön zajló, 31. Csűrdöngölőnek.

A műsor ebben az évben is pergő, szórakoztató, élvezetes programot nyújt mind a részvevők, mind a nézők számára

– ígérik a szervezők. Értékelésük szerint a Csűrdöngölők közel két évtizede alatt gyarapodott az oktatók – legtöbb esetben a Hargita Együttes táncosai – hozzáértése is, így évről évre egyre több színvonalas fellépés, hiteles előadás sorakozik fel ezen a napon.

Videó: Hargita Nemzeti Székely Népi Együttes

A mára már mozgalommá bővült néptánctalálkozón idén is több mint negyven gyermek néptánccsoport lép fel többnyire Csíkszékről, de érkeznek csoportok Udvarhelyszékről és Gyergyóból is.

A rendezvényt csütörtökön délelőtt 11 órakor András Mihály, az András Alapítvány elnöke nyitja meg, majd elkezdődnek a gyermekcsoportok fellépései. Délután három órakor Ráduly Róbert Kálmán, Csíkszereda polgármestere és Borboly Csaba, Hargita Megye Tanácsának elnöke is köszöntik a résztvevőket, ezután pedig a Hargita együttes rövid táncjátéka és a több száz gyermek részvételével zajló közös tánc következik. A gyermek néptánccsoportok fellépése ezután folytatódik, délután fél hatig.

A nap folyamán foglalkoztató sátrat működtet a helyszínen a gyermekek számára a Fészek Tanoda, a Hargita Megyei Művészeti Népiskola és az együttes táncosainak közreműködésével.

Videó: Hargita Nemzeti Székely Népi Együttes

A tánc nyelvén fogalmaznak

András Mihály, a szervező alapítvány vezetője és a Hargita Nemzeti Székely Népi Együttes igazgatója úgy gondolja,

a résztvevő gyermekek nemcsak a koreográfiát tanulják meg a fellépésre, hanem többségük szabadon, önállóan tud a saját táncos nyelvén fogalmazni, a saját táncát is el tudja járni.

Fotó: Gecse Noémi

András Mihály szerint turisztikai szempontból is fontos ez a rendezvény a régiónak,

fontos számunkra, hogy a pünkösdi búcsúra az egész világból érkező vendégek vidámnak, fiatalnak lássák Székelyföldet:

„A 15 órakor kezdődő önálló nagyprodukcióval is ezt üzenjük, amikor közel 1300 táncos gyermek perdül majd egyszerre táncra a Szabadság téren”.

{A}