Újabb tanintézeteket hőszigetelnek Csíkszeredában

Molnár Rajmond 2018. május 16., 11:34

További két oktatási intézmény hőszigetelésére nyert közel 1,7 millió euró értékű vissza nem térítendő támogatást Csíkszereda Polgármesteri Hivatala a Regionális Operatív Programban.

A Liviu Rebreanu Általános Iskola épülete Fotó: Sándor Csilla

A két beruházás részleteiről sajtótájékoztatón számolt be Ráduly Róbert Kálmán polgármester. Elmondta,

a csíkszeredai Aranyalma Napközi Otthon hőszigetelésére vonatkozó finanszírozási szerződésének nemrég megtörtént aláírása után, a szóban forgó két tanintézet korszerűsítésére is sikerült megkötni a szerződést.

{A}

Simion Creţu, a Központi Regionális Fejlesztési Ügynökség (ADR) vezérigazgatója postai úton kapta meg dokumentumokat, aki hétfőn látta el azokat kézjegyével.

A pályázatok értékei

A 2014-2020-as Regionális Operatív Program részeként támogatott pályázatok értékei a következők:

a József Attila Általános Iskola épületei esetében a pályázat összértéke 6,2 millió lej, amelyből az elszámolható költség 4,7 millió lej. A Liviu Rebreanu Általános Iskola estében 4 millió lej az összérték, ebből 3,1 millió lej elszámolható.

A József Attila Általános iskola épülete Fotó: Gecse Noémi

Az iskolaépületek korszerűsítése magába foglalja a fűtésrendszerek cseréjét, a külső hőszigetelést, napelemek felszerelését az épületekre, illetve a nyílászárók cseréjét is. A pályázatok kifutási ideje egy év, azaz

elviekben 2019 júniusáig kell elkészüljön a felújítás.

A Regionális Operatív Program célja, hogy 2020-ig a köz- és lakóépületek energia-hatékonysága húsz százalékkal javuljon, csökkenjen a károsanyag-kibocsátás, illetve hogy a megújuló energiatermelés húsz százalékkal növekedjen Európa-szerte.