A betegek fizetik meg az egészségügyi informatikai rendszer akadozását

Bíró Blanka 2018. május 15., 18:42

A betegnek és a gyógyszerésznek is pénzbe kerülhet, hogy akadozik a számítógépes program az egészségügyben – hívta fel a figyelmet Szabó Péter.

Akadozó rendszer, többletmunka és kiadás. Senkinek sem jó. Archív Fotó: Barabás Ákos

A Kovászna Megyei Gyógyszerészkamara elnöke rámutatott, a krónikus betegségekre felírt receptek esetében nincsenek gondok, hiszen azok harminc napig kiválthatók, így a gyógyszertárakban utólag is bevezethetik a rendszerbe. A heveny betegségekre felírt orvosságok esetében azonban teljesen más a helyzet, hiszen ezek a receptek csak 48 óráig érvényesek, a gyógyszertárak két nap után már nem regisztrálhatják.

Ha nem működik a program a gyógyszerésznek két lehetősége van: vagy vállalja a kockázatot, kiadja az orvosságot, reménykedve, hogy két nap alatt valamikor iktathatja, ám ha ez nem történik meg, nem tudja elszámolni az egészségbiztosító pénztár felé a támogatott recept értékét, és marad a kárral, vagy nem kockáztat, és a beteggel kifizetteti a gyógyszert.

Szabó Péter szerint mind a két változatra van példa a hazai gyógyszertárakban. Meglátása szerint, az is a törvénytelenség határát súrolja, hogy kiszolgálják a beteget, az árkülönbözetet, és a receptet félreteszik, hogy majd utólag bevezessék a rendszerbe.

Ha jön egy pénzügyi ellenőrzés, hogy számolunk el a félretett, a pénztárgépben nem szereplő összegekkel? Csak azzal védekezhetünk, hogy nem működött a rendszer, de ezt vagy elfogadják, vagy nem. Huszonöt lej miatt kockáztatunk több ezer lejes bírságot

– részletezte a főgyógyszerész. Hozzátette, gyakran éjjel is dolgoznak, hogy a recepteket utólag bevezessék a rendszerbe, vagy elkészítsék a különböző jelentéseket.

Az egészségügyi minisztérium, az országos egészségbiztosító pénztár prioritása kellene legyen, hogy az informatikai rendszert megerősítse, az állandó akadozást, összeomlást kiküszöbölje – mondta el lapunknak Vass Levente. A Maros megyei RMDSZ képviselő rámutatott,

a teljes romániai adminisztrációra jellemző az alulinformatizálás, a már kiépített rendszerek sem működnek megfelelően.

„Ez az egészségügyben hatványozottan érződik, hiszen ott minden pillanatban be kellene vezetni egy vizsgálatot, egy diagnózist, vagy meg kell írni, ki kell adni egy ártámogatott receptet.

A gyenge szoftver miatt a betegek szenvednek, az orvosok, a gyógyszerészek, minden egészségügyi szolgáltató pluszban leterheltek, sokan éjszaka dolgoznak, hogy használni tudják, az akkor jobban működő rendszert

– részletezte a politikus. Hangsúlyozta, folyamatosan jelzik az elégedetlenséget, a problémákat, de annak a megoldása a minisztérium, és az országos egészségbiztosító pénztár hatáskörébe tartozik.