Akik több száz kilométert tesznek meg gyalog Csíksomlyóig

Balázs Katalin 2018. május 15., 16:35

Míg az Alfaluból induló keresztalja két nap alatt ér Csíksomlyóra, vannak, akik már több, mint negyven napja jönnek. Hétfőn Parajdon három csapat találkozott, és mindhárom Alfalu irányába veszi az irányt.

A csomafalvi Farkas Gabriella és Mogyorós Csaba, valamint Izsák László Nagykárolyban Fotó: Mogyorós Csaba/Facebook

Mariazellből április 4-én indult Csíksomlyóra a gyergyócsomafalvi Mogyorós Csaba és volt osztálytársa, a marosvásárhelyi származású, Magyarországon élő Izsák László.

1400 km megtételére vállalkoztak. A 64 éves Mogyorós Csaba tavaly Szent Jakab útján 799 km-t gyalogolt Köllő Dávid zarándoktársával, és hazaérkezése napján, levezetésképpen indult gyalog a csíksomlyói búcsúra. Már akkor fontolgatta a Mária-úti zarándoklatot.

Jelenlegi útitársával osztálytársak voltak Marosvásárhelyen a Bolyai Farkas Gimnáziumban, sport osztályban tanultak mindketten. Szerdán este érnek Csomafalvára, majd másnap az innen induló keresztaljához csatlakozva folytatják a gyalogos zarándoklatot Csíksomlyóra. Amint megtudtuk,

többnyire ketten gyalogolnak, időnként csatlakoztak Magyarországról induló csoportokhoz. Volt olyan nap is, hogy 40, és olyan is, hogy 20 kilométert tettek meg.

Szintén csomafalvi hölgy, Farkas Gabriella erősíti idén is a Mária-úton érkező, Viski György irányította csapatot. A zarándokok vezetője április 8-án indult ráckevei otthonából, mint mondani szokta azért, mert meghívót kapott, majd csatlakozott a Szent Anna-réten április 10-én összegyűltekhez. A többi társaság a Ferenciek terén tartott szentmise után kelt útra, így három csoportban huszonöten közelítenek Alfalu felé. Viski érdeklődésünkre elmondta, ők jelenleg heten vannak, a harmadik csoporttal egyesülnek a hétfői pihenőnap után.

Nincsenek különösebb egészségügyi problémák, feszültségek sem, ezt a vezető annak tulajdonítja, hogy egy ilyen hosszú útra kiforrott emberek indulnak el, olyanok, akik tisztában vannak vele: „az ember negyven napig nem élhet álarcban.”

A zarándokokat szerdán délben az alfalviak fogadják a kőkeresztnél.