Álomvakáció Gyulán, a történelmi fürdővárosban (x)

2018. május 15., 15:29

A Románia határától alig 5 kilométerre található város kiváló turisztikai szolgáltatásokat nyújt az érdeklődőknek régmúlt idők történetei, a kulturális örökség és a mai kor elvárásainak finom ötvözése által.

Gyulán a fürdőzésnek nagy hagyománya van, hiszen már a török uralom előtt hideg vizes fürdője volt.

Jelenleg Magyarország egyik legmodernebb, európai színvonalú strand-, gyógy- és élményfürdője működik itt, amely minden évszakban, minden korosztály számára tökéletes szórakozást nyújt.

A nemrég felújított AquaPalotában számtalan élményelem kipróbálható: sodrófolyosó, álló- és fekvőmasszázsok, vízesések, buzgárok, nyakzuhanyok, ugrómedence, családi csúszda, „fényalagút”, testcsúszda és a Magyarországon egyedülálló felfelé tartó, „fellejtő” fánkos csúszda.

A gyermekekkel érkezők is kikapcsolódhatnak, hiszen a baba- és gyermekmedence nyújtotta élmények mellett korosztályonként elkülönített játszóterek várják a családosokat.

Évszázadok történetei ékszerdobozba zárva

A város legismertebb épülete Közép-Európa egyetlen épen maradt gótikus síkvidéki téglavára, mely a török terjeszkedés idejére a Magyar Királyság három legjelentősebb erődítményeinek egyikévé vált, az egri és a szigetvári mellett. A gyulai várat soha nem tudták ostrommal bevenni, mindig tárgyalások útján cserélt gazdát.

A vár ma kiállítóhelyként üzemel, 24 kiállítóterében meséli el közel hét évszázad történetét. A város másik meghatározó épületében, amely a Várfürdő és a Vár tőszomszédságában található, a frissen felújított Almásy-kastélyban a látogatók interaktív kiállítás révén tapasztalhatják meg a régmúlt időket és hologramok által pár pillanat erejéig magukra ölthetik a múlt századok ruháit, vagy éppen megtudhatják miként éltek a kastély urai.

A vár és a kastély mellett is több fontos és értékes történelmi emléket járhatnak be a Gyulára látogató vendégek. A település Németváros részében áll egy egykori iskola és tanítói lakás – Erkel Ferenc szülőháza.

A belvárosban található a messze földön híres Százéves Cukrászda, ami valójában nem is száz, hanem lassan 180 éves, így Magyarország második legrégebbi, ma is működő cukrászdája.

A Százévest Petőfi Sándor is látta, a szomszédságában álló Ladics-házban a költő valóban megfordult.

{P14}

Gasztronómiai remekek városa

A gyulai kolbász hírnevét mindenki ismeri, köszönhetően a hagyománynak és szakértelemnek. A város 1868-ban közvágóhidat (a mai Gyulai Kolbász Múzeum) építtetett, amellyel elkezdődött a gyulai húsipar diadalmenete.

Az évek során számos díjnyertes termék készült a városban, és a gyulai mint márkanév az egész világon közismertté vált. Pálinkáját nem hiába emlegetik századok óta az élet vizeként.

A gyulai pálinkafőzdék már az első világháború előtt komoly hagyománnyal rendelkeztek, de a közel 300 éves hagyomány méltó folytatója a számtalan hazai és nemzetközi díjjal elismert Gyulai Pálinka Manufaktúra. A bonbont a mai napig körüllengi az egyediség, a különlegesség varázsa, készítésében ma is nagy szerepet játszik az alkotó fantázia és a kreativitás.

A gyulai Kézműves Cukrászdán belül működő Cadeau Bonbon Manufaktúrában 1998 óta készülnek bonbonok – ma már több, mint 80 féle változatban.

2018 márciusában pedig színre lépett a sörhabokban fürdő lovag, piacra került a Gyulán készülő Corner sör és Máriafalván megnyitotta kapuit a vendégek előtt a Viharsarki Sernevelde, melynek köszönhetően újabb szintre lépett a város gasztronómiai kínálata.

Kulturális kínálat minden generációnak

Gyula egész évben folyamatosan kínálja rendezvényeit az idelátogatóknak és a helyieknek egyaránt.

Gyula kulturális rendezvények soraiban is kiemelkedő, hiszen a Gyulai Várszínház Összművészeti Fesztivál és a Shakespeare Fesztivál előadásai a vár udvarán felállított, és a vár melletti csónakázótavon kiépített, pazar látványt nyújtó tószínpadon tekinthetők meg.

A helyi gasztronómiát mutatja be a Gyulai Pálinkafesztivál és az idén először megrendezésre kerülő Kézműves Sörfesztivál. A tavasz beköszöntével kivirágzik a város a Virágok Fesztiválján. Jótékony célt szolgál a Várfürdő Futás, hiszen az ép és fogyatékkal élő versenyzők együtt segítik nevezésükkel sérült gyermekek gyógykezeléseit.

Gyula a kutyás agility sport fővárosa, országos, Európa- és világbajnokságokat szerveznek itt az agilitysek.

A Körös-völgyi Sokadalmon a helyi és környékbeli gazdag és élő népművészetet lehet megismerni. A vár autentikus helyszínéül szolgál a Gyulai Végvári Napoknak, mely felidézi a város törökkori történelmét a csatajeleneteken, párbajokon, lovagi tornákon keresztül. A Minden Magyarok Nemzetközi Néptáncfesztiválja a tószínpadon kápráztatja el a népzene és -tánc kedvelőit. A hideg telet három napon keresztül édesíti meg a Gyulai Méz- és Mézeskalács Nemzetközi Fesztivál.

{P12}

{P13}

Utazás, pihenés, élmények: Gyula!

Gyula a tökéletes kikapcsolódási hely kicsiknek és nagyoknak egyaránt. Látogasson el Gyulára, romániai vendégeinknek szóló egyedi ajánlatainkat ezen az oldalon találja. Irány Gyula! Álomvakáció!

{P11}

(X)