Lovasterápiás program tanulási zavarral, fejlődési nehézségekkel küzdő gyerekeknek

Pethő Melánia 2018. május 15., 16:03

Patás Barát címmel másodszor hirdet lovasterápiás programot a gyergyószentmiklósi Salvator Alapítvány tanulási zavarral küzdő vagy fejlődési nehézségeket mutató, nem fogyatékos gyerekeknek.

Fotó: Salvator Alapítvány

Ló és ember barátsága csodákra képes – bizonyosodott be már nagyon sok esetben a Salvator Alapítvány által tartott terápiás foglalkozásokon, amelyeket krónikus betegséggel, testi-szellemi fogyatékkal élő, illetve tanulási zavarokkal küzdő gyerekek számára tartanak. A látványos sikerek lendületet adnak a folytatáshoz, így az alapítvány idén sem hagyja ki a fejlesztőprogramjait, és akárcsak eddig, pályázati támogatások révén most is ingyenesen kínálja fel a lehetőségeket.

A sérült, fogyatékkal vagy krónikus betegséggel élők számára már meghirdették a foglalkozást, tudatják, hamarosan indul a Patás Barát elnevezésű program is, amire fejlődési elakadásokat mutató vagy tanulási zavarral küzdő gyerekeket várnak.

{A}

Szemmel látható a változás

Amint azt Gáll Katalin pszichológus, lovasterapeuta lapunknak kifejtette, gyakori manapság a tanulási zavar, nagyon sok gyerek esetében diszlexia, diszgráfia, diszkalkulia nehezíti a tanulást. Elakadást okozhat ugyanakkor egy műtét, a családi állapot, valamilyen veszteség, gyász, vagy más lelki teher, és sok esetben a nagy tananyagmennyiség is, amivel nem mindenki képes megbirkózni.

Ha a tanulásban elakad a gyermek, és nem tudja felvenni ismét a ritmust, kialakulhat benne a képtelenség érzése, hozzá nem értőnek könyveli el magát, sok helyzetben nem lesz sikerélménye

– fejtette ki a szakember. A terápiára térve elmagyarázta, a ló hátán kivitelezhetetlennek tűnő dolgokat végeznek el a gyerekek, ezáltal nő az önbizalmuk, kompetensnek fogják érezni magukat.

Fotó: Salvator Alapítvány

A terápia összességében egy fejlesztőturbó, mert egy időben fejlesztjük a gyerek mozgását, koncentrációkészségét, figyelmét, összerendezettségét. Egyszerre figyel lóra, terapeutára és a feladatra. Lelki elakadás esetén a lovasterápia egy nagy dózisú önbizalombomba

– fogalmazott Katalin. Korábbi eredményekről beszámolva mondta el, a terápia végére szemmel látható a változás. „Volt gyerek, aki az első foglalkozásokon egy testet öltöt görcs volt, a program végén pedig balerinaként billegett a ló hátán” – érzékeltette a fejlődést. Hangsúlyozta,

a terápia nem konkrét tudást biztosít, hanem azok a készségek fejlődnek a gyakorlatok által, amik segítik megérteni a konkrétumhoz vezető összefüggéseket, amik képessé teszik a gyereket jelen lenni testben és lélekben a tanórán.

„Tehát nem csodaszer, de nagyban hozzá tud járulni az elakadások, zavarok feloldásában” – összegez a szakember.

Május végéig lehet jelentkezni

A Patás Barát program júniustól szeptemberig tart, keretében heti rendszerességgel, összesen 18 alkalommal lesznek foglalkozások. Jelentkezni május végéig lehet a Salvator Alapítványnál a pedagógus és egy segítőszakember vagy orvos ajánlásával, illetve egy, a szülő által írt nyilatkozattal, amiből kitűnik, hogy a család anyagi helyzetét megterhelné az olyan fejlesztőprogram, aminek költségvonzata van. Az idei program keretében öt gyerek számára biztosított térítésmentesen a fejlesztés.