Nem elég a medveprobléma, már a farkasoktól is tartani kell Háromszéken

Bíró Blanka 2018. május 14., 18:42

Farkasok garázdálkodnak több háromszéki településen. A szakemberek szerint csak idő kérdése, hogy a védett ragadozó a medvéhez hasonló károkat fog okozni a Székelyföldön.

Valós veszélyt jelentenek a háziállatokra a farkasok. „Medveprobléma” lehet belőlük? Képünk illusztráció Fotó: Pixabay

Az elmúlt időszakban négy Kovászna megyei településen is farkasok garázdálkodtak:

Bardóczon, Csernátonban, Gidófalván és Zabolán juhokat és kecskéket téptek szét

– tájékoztatott Gheorghe Neagu a Kovászna megyei környezetvédelmi hivatal igazgatója.

Sokan attól tartanak, hogy

nem kell sok időnek eltelnie ahhoz, hogy a farkasok is ugyanolyan gondokat okozzanak, mint a medvék, hiszen kiemelten védett ragadozóknak számítanak, Háromszéken például öt éve egyetlen példány kilövésére sem kaptak engedélyt.

Fodor István, Bodok polgármestere, a község vadásztársaságának elnöke elmondta, legutóbb a múlt héten a Gidófalvához tartozó Zoltán faluban

öt juhot és négy bárányt öltek meg a farkasok.

A támadás a Fodor által vezetett vadásztársaság területén történt. Az elöljáró aggasztónak és jelzésértékűnek tartja, hogy a közismerten óvatos ragadozó fényes nappal bemerészkedett a településre. Egyébként

nappal több alkalommal is láttak farkast a falu öt kilométeres körzetében, holott a ragadozókra ez korábban nem volt jellemző, hiszen a vadat a legkisebb reccsenés is megriasztja, gyorsan elmenekül.

A felső-háromszéki Csernátonba is rendszeresen bejár egy rühös, varas nőstényfarkas, és a vadászok szerint már csak egészségügyi okokból is ki kellene lőni.

Öt-tíz év múlva a farkasok is annyi gondot okozhatnak, mint jelenleg a medvék. A ragadozókra szükség van, de a számukat korlátozni kell

– szögezte le Fodor István. A vadásztársaságot is vezető elöljáró felháborítónak tartja, hogy

a jogszabályokkal csak a medvét, a farkast védik, közben pedig lassan kipusztul a hazai erdők egyik ékessége, a kárpáti szarvas, mert a túlszaporodott ragadozók pusztítják a borjakat.

Fodor István attól is tart, hogy a környezetvédelmi minisztérium szerint a jelenlegi 10 százalékról 50 százalékra növelnék a vadászterületeken az úgynevezett „csendes zónák” arányát, ahol nem lehet zaklatni a vadakat, nem szervezhetnek hajtóvadászatot, hogy oda vonulhassanak vissza enni, kölykezni.

A bodoki vadászterület egyébként 18 ezer hektáros, s ha a felében – vagyis 9 ezer hektáron –szabadon szaporodhatnak a ragadozók, akkor korlátlanul megnő a számuk – mondta Fodor István. A szakember úgy véli:

ha a területükön levő négy-öt farkasfalkából évente egy-kettőt kilőnek, az még nem veszélyezteti a populációt, hanem egyensúlyban tartja.

A medvék túlszaporodása az elrettentő példa, Románia hiába ajánlotta fel, hogy a nagyvadakból áttelepít Ausztriába, Németországba, Franciaországba, a felkért államok ezt rendre visszautasították, arra hivatkozva, hogy az konfliktust gerjesztene a helyi gazdákkal. A polgármester egyébként arra is rámutatott:

Bodok vadászterületen 27 medve számára van élettér, ám a három etetőjükhöz több mint 40 nagyvad jár.

Könczei Csaba, a Kovászna megyei mezőgazdasági igazgatóság vezetője lapunknak elmondta,

tavaly 201 vadkárról szóló jelentést iktattak, ebből 140 volt a medvetámadás, 11 esetben támadtak a farkasok.

Szerinte az adatok azt mutatják, hogy jelenleg a medve a nagy probléma, a farkas nem jelent valós veszélyt, legalábbis egyelőre.