Több mint hétszáz diák néz be az Arany-buszba Csíkszeredában

R. Kiss Edit 2018. május 14., 17:20

Kedden még Csíkszeredában látogatható a budapesti Petőfi Irodalmi Múzeum által útjára indított rendhagyó kiállítás, az „Arany 200 busz“. Az autóbusznyi interaktív tárlaton Arany János életútjával, munkásságával ismerkedik több száz gyermek.

Fotó: Gecse Noémi

Fotó: Gecse Noémi

A Hargita Megyenapok rendezvénysorozatra hívta meg a csíkszeredai Kájoni János Megyei Könyvtár a Petőfi Irodalmi Múzeum Arany-buszát. A rendhagyó irodalmi kiállítást hordozó autóbusz hétfőtől Csíkszeredában, a könyvtár parkolójában áll és ma még fogadja a helyi látogatókat. Török Edit, a könyvtár munkatársa elmondta,

hétfőre és keddre több városi iskola osztálya is bejelentkezett a tárlatra, amelyet összesen 733 diák fog látni.

Fotó: Gecse Noémi

Több mint 150 helyszín

A Petőfi Irodalmi Múzeumban Arany János születésének kétszázadik évfordulójára, 2017 májusában nyílt a költő előtt tisztelgő kiállítás, az erre a célra átalakított Arany 200 busz pedig 2017 júliusától járja Magyarországot és a többi magyarlakta térséget. Amint a múzeum szakreferense, az autóbusz látogatóit kalauzoló Erdődy Kristóf hétfőn elmondta,

a mozgó tárlatot már több mint 55 ezer ember látta, az egyik legnézettebb Kárpát-medencei kiállítás. A Vajdaság kivételével szinte minden magyarlakta településen voltak már, Csíkszereda az autóbusz 151-ik állomása.

Fotó: Gecse Noémi

Videojátékon a Toldi

A stílusosan díszített, 12 méter hosszú, 13 tonna súlyú jármű belterében egyedi látványvilágú, Arany János életművét bemutató kiállítás látható.

Kézzel mozgatható installációk, számítógépes programok, videojáték, képek, relikviamásolatok, hang- és filmfelvételek idézik fel a költő életét és költészetét. Nemesmásolatban látható többek között Arany János pipája, és több mozgatható installációban, illetve egy digitális anyagban is lehet kalandozni a költő életrajzában, váltakozva életeseményei és irodalmi tevékenysége között.

Rendhagyó módon ismerkedhetnek a diákok Arany Jánossal és verseivel Fotó: Gecse Noémi

Van olvasóterem, Ágnes-asszony leplét egy alkalmatosságon ki lehet hajtogatni, egy másikon pedig a sűrű erdőt idéző vastag gumiszalagok között kell megkeresni a verset. Magyar irodalmi személyiségek Arany Jánosról írt gondolatait is el lehet olvasni, meg lehet nézni Google-térképen, hogy hol vannak a költőről vagy Toldiról elnevezett utcák,

Toldi szereplésével pedig videojátékot is ki lehet próbálni.

Filmek, hanganyagok is nézhetők, hallhatók a tárlaton. Ezt a napokban szakmai elismerésben részesítették, az elmúlt hétvégén Budapesten lezajlott 23. Múzeumok Majálisán a bíráló bizottság különdíját kapta az „Arany 200 busz” országjáró kiállítás.