Táncra perdült Marosvásárhely: kétszáz hivatásos táncos és számos érdeklődő ropta együtt

Simon Virág 2018. május 04., 13:38

Néptáncosok és népzenészek vonultak végig Marosvásárhely főterén, s táncoltak egy jót közösen a Színház téren csütörtökön. Kicsik és nagyok népviseletben, de hétköznapi nyári ruhában is ropták a vajdaszentiványi táncot, énekelték a hozzá illő népdalokat.

Fotó: Haáz Vince

Vasárnap volt a tánc világnapja, ezt már akkor megünnepelték a Maros Művészegyüttes táncosai, akik villámcsődületet szerveztek a Színház téri buszmegállóban és az ócskapiacon is. Mindkét helyen pár muzsikus kíséretében táncoltak az együttes tagjai, s biztatták a nézőket, hogy csatlakozzanak hozzájuk.

Fotó: Haáz Vince

Fotó: Haáz Vince

A csütörtöki, nagyobb lélegzetű közös táncot Varró Huba társulata szervezte, társszervezők a városi és megyei RMDSZ és a MIET volt. Az ötletgazda, Varró Huba koreográfus, néptáncoktató lapunknak elmondta, hogy immár harmadik alkalommal szerveznek ilyen mulatságot, amelyen a város közterein táncolnak. Céljuk a népzene és néptánc népszerűsítése.

{A}

Azt tapasztaltuk, hogy igény van a táncosok, de a vásárhelyiek részéről is, hogy ilyen és hasonló alkalmakat szervezzünk, amikor megmutatjuk a néptáncot, tereken muzsikálunk, táncolunk, örvendezünk

– mondta az ötletgazda. Hozzátette, idén több helyszínen kezdődött a tánc, a Jobbágytelki hagyományőrző táncegyüttes, valamint Czerán Csaba és zenekara a Bolyai téren voltak, ott hívták fel a figyelmet a népzene és néptánc szépségére. A Kikerics néptáncegyüttes, György Attila és zenekara a Városháza előtti kis téren voltak, s onnan vonultak a Színház térre. Táncra perdült és másokat is hívogatott erre a Rákóczi lépcsőnél a Mezőpaniti Muskátli táncegyüttes és a Mezőkölpényi Vackorvirág táncegyüttes, ott a talpalávalót Bartis Zoltán (Kicsi) és zenekara biztosította. A Petőfi szobornál voltak a Napsugár és a Csillagfény néptáncegyüttes táncosai, zenélt Moldován Horváth István és zenekara. Mind a négy helyszínen volt egy pár perces tánc, majd elindultak a zenészek és táncosok a Színház térre, ahol bekapcsolódtak a nagy közös mulatozásba. Fergeteges volt a hangulat, s ez mindenkit magával ragadott.

Fotó: Haáz Vince

Varró Hubával számba vettük egy kicsit a néptáncmozgalom fejlődését is, s mint elmondta, az elmúlt években egyre többször tapasztalta, hogy

nemcsak új csoportok jelennek meg, egyre több gyermek tanul néptáncot és énekel népdalt, hanem a régi csoportok is folyamatosan fejlődnek.

„Sokáig a falusi hagyományőrző csoportok nem figyeltek annyira a minőségre, a koreográfiára, megtanulták szüleiktől, nagyszüleiktől a táncokat és azt ropták. Ma már a legtöbb helyen össze tudnak állítani egy tematikus vagy más műsort, odafigyelnek a részletekre, a népviselet eredetiségére, a művészeti elemekre is. Ez nagyon fontos, s reméljük, hogy az elkövetkező időszakban a népviseletet készítő szakemberek száma is gyarapodni fog, hiszen jelenleg ebben van nagy hiány" – mondta Varró Huba, akitől megkérdeztük, hogy számbelileg mennyivel gyarapodott a néptáncegyüttesek száma az elmúlt 10–15 évben. Pontos számadatot nem tudott, de szerinte megszázszorozódott a gyermek néptáncegyüttesek száma. Az általa alapított Varró Huba Társulat csaknem kétszáz tánccsoportot irányít, felügyel.

Fotó: Haáz Vince

Fotó: Haáz Vince

Fotó: Haáz Vince

Fotó: Haáz Vince

S hogy mennyire népszerű a néptánc és népzene mi sem bizonyította jobban, hogy csütörtökön a Színház téren a nézők közül is sokan bekapcsolódtak a közös táncba, fiatalok és idősebbek is, s volt, aki a végén fáradtan, de elégedetten állapította meg: húsz éve nem táncolt ilyen jót.