Közszemlére tették a székely-magyar hokigálán pályára lépő csapatok mezeit

Dobos László 2018. április 27., 10:34

Ötödik alkalommal méri össze erejét Székelyföld és Magyarország jégkorong-válogatottja. A testvérmeccs helyszíne ezúttal Csíkszereda lesz, május 1-jén 18 órától a Vákár Lajos Műjégpálya ad otthont a székely–magyar jégkorongünnepnek.

Fotó: Gecse Noémi

A gálamérkőzés ötletgazdája és elindítója Vargyas László, gyergyóalfalvi születésű, hétszeres Magyar Kupa-győztes és négyszeres magyar bajnok, 2008-ban visszavonult jégkorongozó, aki 2006. december 30-án váltotta valóra első alkalommal álmát, és létrehozott egy olyan történelmi eseményt, amelyre addig nem volt példa:

Gyergyószentmiklóson először lépett jégre a székely és a magyar válogatott.

2007 után egy hosszú szünet következett, de hét és fél év kihagyással 2015 áprilisában ugyancsak Gyergyószentmiklós volt a meccs házigazdája, 2017-ben pedig Dunaújvárosban rendezték meg a negyedik találkozót.

{A}

2018-ban újra „hazatér” Székelyföldre a gálamérkőzés, melyet a Székelyföldi Jégkorong Akadémia és Csíkszereda Polgármesteri Hivatala kétnapos seregszemlévé, „Székely hoki majálissá” nemesített.

A székely hoki majális

nemcsak sportrendezvény, nemcsak jótékonysági esemény, hanem a családok apraját-nagyját megszólító tavaszi nap

– hangsúlyozta a szervezők nevében Ráduly Róbert Kálmán, Csíkszereda polgármestere. Érdemes lesz tehát – a hosszú hétvégét kihasználva – kilátogatni a Vákár Lajos Műjégpályára és környékére. Íme, a két válogatott kerete.

Székely válogatott: Molnár Szabolcs, Adorján Attila, Onodi Ottó, Ruczuj Gellért, Szakács Szabolcs (kapusok), Papp Szabolcs, Farkas Tamás, Gecse Hugó, Salló Alpár, Nagy Csaba, Ferencz-Csibi Róbert, Baróti Zsolt, Becze Tihamér, Részegh Tamás, Moldován Ervin, Antal Zsombor, Sárpátki Tamás, Reisz Áron, Szabó Pál Krisztián, Fodor Csanád, Biró Tamás, Rokaly Szilárd, Borsos Attila, Csergő Hunor, Barabás Sándor László. Stáb: Basa János, Gál Sándor, Biró Ignác (edzők), Vargyas László, Ráduly Róbert Kálmán (csapatvezetők).

Magyarország: Szuper Levente, Duschek Dávid (kapusok), Orbán Attila, Mestyán István, Horváth András, Tokaji Viktor, Szélig Viktor, Lencsés Tamás, Hegyi Ádám, Pozsgai Tamás, Varga Arnold, Miskolczi Márk, Ritó László, Tóth Richárd, Odnoga Mátyás, Szilassy Zoltán, Ladányi Balázs, Borbás Gergely, Vas Márton, Galló Vilmos. Stáb: Kercsó Árpád, Berényi Norbert (edzők), dr. Jobbágy Lajos (csapatorvos), Sipos Levente (csapatvezető).

Játékvezetők: Nagy Attila, Ladányi Patrik, Györgyicze Levente és fia, Györgyicze Zsolt.

Jegyek, beléptetés, parkolás

A gálamérkőzésre három árkategóriájú helyjegy váltható: a VIP lelátóról (F-szektor) 150, illetve 80 lejes jegy megvásárlásával követhető a mérkőzés, a csarnok többi ülőhelyét 20 lejes jeggyel lehet elfoglalni. Belépők elővételben a bilete.ro oldalon kaphatók. A szabadon maradt helyekre a mérkőzés előtt, a helyszínen már csak feláras, azaz 25, 100, illetve 200 lejes jegyek válthatók. A szerevezők a Vákár Lajos Műjégpálya mögötti gyorskorcsolyapályát ajánlják ingyenes parkolási helyszínként. Kérik az autóvezetőket, éljenek ezzel a lehetőséggel.

Árverésre bocsátották a székely válogatott 23. játékos helyét, amelyért bárki versenybe szállhat. A licit győztese felszerelésbe öltözve, a játékosok között a cserepadról követheti végig a mérkőzést. Az árverés 250 lejről indult, bővebb információk az esemény Facebook-oldalán kaphatók, az árverés vasárnap, április 29-én 23 óra 59 perckor zárul. A hokis majális ideje alatt 5 lejes tombolajegyek vásárolhatók. Az előző gálamérkőzésekhez hasonlóan az idei találkozó is jótékonysági célt szolgál.

A belépőből, illetve a tombolából származó teljes bevételt az esemény fővédnöke, Böjte Csaba atya által létrehozott Dévai Szent Ferenc Alapítvány gyermekei javára ajánlják fel a szervezők.

A programokról

Április 30-án és május 1-jén három-három alkalommal méri össze erejét a magyar és a székely U15-ös, illetve U16-os válogatott Az utánpótlás mérkőzések helyszíne a Vákár Lajos Műjégpálya. A május 1-jei szabadtéri programok a jégpálya előtti téren zajlanak. Íme, a műsor.

11.00–18.00 óra: hokisarok gyerekeknek
11.00: történelmi pillanatok a képernyőn: A mi Szapporónk
12.00: a Dévai Szent Ferenc Alapítvány otthonaiban élő gyerekek műsora
12.40: panelbeszélgetés: A korisulitól az U23-ig
13.10: panelbeszélgetés: Székely olimpikonok (meghívottak: Antal Előd, Gál Sándor, Basa János és Kalamár Sándor)
13.40: a Hargita Nemzeti Székely Népi Együttes előadása
14.10: Hajrá Szereda! – Becze Zoltán filmje
15.00: panelbeszélgetés: Székely bajnokok (meghívottak: Takács István, Hozó Levente, Elekes Levente, Papp Szabolcs, Fodor Csanád)
15.30: a kosteleki Szellő néptánccsoport előadása
16.20: fel le ki beUgró – improvizációs játék a Csíki Játékszín művészeivel
17.20: panelbeszélgetés: Székely hokimecénások (meghívottak: Csató Kovács Imre, Becze Tibor és Bencze Attila).
18.00: Székely-magyar jégkorong gála
21.00: tombolasorsolás
21.30: a székelyudvarhelyi Friday Rehab koncertje.