Életben tartották feljutási esélyeiket a magyarok

MTI 2018. április 26., 23:31

Magyarország válogatottja házigazdaként 3–2-re legyőzte a lengyel csapatot a budapesti divízió 1/A-s jégkorong-világbajnokság negyedik fordulójának csütörtöki mérkőzésén, így fontos lépést tett a bennmaradás felé, s még a feljutásra is maradt esélye.

Az utolsó játékrész előtt még egyenlőt mutatott az eredményjelző, de a győztes gólt a hazaiak ütötték Fotó: Kovács Tamás • Forrás: MTI

Korábban 57 alkalommal találkozott a két csapat, s jelentős volt a lengyel fölény: 32 sikerük és 6 döntetlen mellett 19 alkalommal nyertek a magyarok.

2015-ben Krakkóban a magyaroknak sikerült feljutniuk a világelitbe, egy évvel később pedig a lengyelek a mostani torna helyszínén, a Papp László Budapest Sportarénában előzték meg a magyarokat az olimpiai selejtezőtornán.

A legutóbbi találkozón a februári katowicei felkészülési tornán 3–2-re győzött Jarmo Tolvanen legénysége.

A magyar keretből ezúttal hiányzott a csíkszeredai Sofron István, a szlovénok ellen a legtöbbet jégen lévő magyar mezőnyjátékosra könyökproblémák miatt nem számíthatott a szövetségi kapitány.

A találkozó előtt egy órával már nagy számban gyülekeztek a magyar drukkerek a szurkolói faluban, szinte minden sátor előtt sorok kígyóztak.

Lehet székely zászlót vinni az Arénába

Olyan információk terjedtek el a közösségi oldalakon, hogy a budapesti jégkorong-világbajnokság meccseire nem lehet bevinni a székely zászlót, ugyanis a rendezők megakadályozták a szurkolókat ezen tervükben. Ezzel kapcsolatban a Magyar Jégkorong Szövetség egy közleményben cáfolta a híreszteléseket: „A Magyar Jégkorong Szövetség ezúton tájékoztatja a szurkolókat és a közvéleményt, hogy semmilyen módon nem korlátozta és a jövőben sem korlátozza a székely zászló használatát a rendezvényen, és nem kérte a biztonsági szolgálatot sem arra, hogy a székely zászló behozatalát megtiltsa, vagy használatát akadályozza. A jelen közlemény kibocsátásával egyidejűleg nyomatékosan felhívtuk minderre a világbajnokság helyszínén közreműködő összes szereplő figyelmét” – olvasható a szövetség tájékoztatójában.

A mérkőzés magyar emberelőnnyel és góllal indult: Sebők Balázs saját kipattanójára robbant jó ütemben a lengyel kapu elé, s 64 másodperc elteltével vezetést szerzett az olaszok és szlovének ellen is betaláló csatár.

Újabb – ezúttal kihasználatlan – hazai fór következett, azonban kicsivel később egyenlő létszámnál újra betalált az agilisen játszó magyar válogatott, Benk András éles szögből lőtt a hálóba.

Fotó: Kovács Tamás • Forrás: MTI

Ezt megelőzően is a magyarok akarata érvényesült, 15 lövésükkel szemben a lengyelek 7 alkalommal találták el Vay kapuját.

A második húsz perc elején a lengyelek előtt adódott néhány kisebb lehetőség, ám nagyot védenie a lengyel hálóőrnek kellett Sebők helyzeténél, majd Kóger Dániel lövése kerülte el centikkel a kaput.

{A}

A 26. percben szépítettek az ebben az időszakban magukra találó, aktívabban játszó lengyelek: Filip Komorski kotorta be a Vayról elé pattanó korongot.

A mérkőzés felénél újra nagyobb hangerőre kapcsolt a 7370 néző, ez azonban nem zavarta meg Aron Chmielewskit, aki egy szép egyéni akciót követően egyenlített.

A harmad végéhez közeledve Nagy Krisztián kiállítása nyomán került fórba a lengyel csapat, a két perc legnagyobb lehetősége Galló Vilmos előtt adódott, a lengyelek csak az utolsó fél percére tudtak felállni a remekül védekező magyarok kapuja elé.

A döntés így a záró felvonásra maradt, s fél perc elteltével újra vezetett a magyar válogatott: Hári János jobbról húzta kapu felé a korongot, amely egy védő korcsolyájáról irányt változtatva a hálóba vágódott.

Fotó: Kovács Tamás • Forrás: MTI

A Pozsgai Tamás kiállítása miatti emberelőnyt nem tudták kihasználni a lengyelek, ezt követően hasonló szituációban veszélyesebben, de szintén lőtt gól nélkül zártak a magyarok. Négy a négy ellen sem változott az állás az utolsó tíz percre fordulva, az utolsó öt percet elérve pedig lengyel időkérést követően újabb hátrányt védekezett ki sikeresen a házigazda.

A hajrában kapuslehozatal miatt létszámfölényben támadó lengyelek ellen is megőrizte előnyét a magyar csapat, s ezzel fontos három pontot szerzett.

A magyarok legjobbja Erdély Csanád, míg a lengyeleké Chmielewski lett. A britek elleni szombati összecsapással zárja a házigazda világbajnokságot.

Jégkorong, divízió 1/A világbajnokság, Budapest, 4. forduló:
Magyarország–Lengyelország 3–2 (2–0, 0–2, 1–0),
gólszerzők: Sebők (2.), Benk (9.), Hári (41.), illetve Komorski (26.), Chmielewski (33.)

A vb további programja:
4. forduló:
péntek:
Kazahsztán–Szlovénia 17 óra
Olaszország–Nagy-Britannia 19.30

5. (utolsó) forduló:
szombat:
Kazahsztán–Lengyelország 13.30
Szlovénia–Olaszország 17.00
Magyarország–Nagy-Britannia 20.30

Ranglista:
1. Kazahsztán 6 pont/3 mérkőzés (9–4)
2. Olaszország 6/3 (8–4)
3. Nagy-Britannia 6/3 (9–10)
4. Magyarország 6/4 (7–11)
5. Szlovénia 3/3 (7–8)
6. Lengyelország 3/4 (10–13)
A világbajnokság végén pontazonosság esetén egymás elleni eredmény rangsorol.

Az első két helyezett feljut a 16 csapatos elitbe, az utolsó pedig 2019-ben a divízió 1/B-ben szerepel majd.