Teljesen leégett a házuk, segítségre van szüksége a güdüci családnak

Pethő Melánia 2018. április 27., 09:33

Támogatásra szorul az a güdüci, háromgyermekes család, amelynek egy tűzesetben teljesen leégett a háza április 23-án. A sok felajánlásnak köszönhetően ruhanemű már minden családtagnak jutott, és élelemből sem szenvednek hiányt. Elkél azonban a segítség.

A tűzoltók helyszínre érkezésekor teljes terjedelmében égett a lakóház Fotó: Gyergyószárhegyi Önkéntes Tűzoltóalakulat

Személyi sérülés szerencsére nem történt, de a négy oldalfalon kívül

teljesen leégett a güdüci Huruba család fából és téglából épült lakóháza. Jelenleg az udvarukon lévő kisebb épületben laknak

– tudtuk meg Szárhegy község polgármesterétől. Danguly Ervin elmondta, törvény írja elő, hogy ilyen esetekben milyen típusú és mértékű támogatást ítélhetnek oda a károsultaknak az önkormányzatok, ennek értelmében

pénzösszeggel és épületfával fogja támogatni Hurubáékat a szárhegyi községvezetés. Hogy milyen mértékben, arról tanácsülésen döntött a képviselő-testület.

{A}

Ruházatra, élelemre már nincs szükség

Civil kezdeményezés is indult a család megsegítésére. A Facebookon is közzétett felhívásban az áll, hogy

a károsultak bármit elfogadnak, hisz a ruházattól kezdve, a háztartási gépeken át a bútorokig, gyakorlatilag mindenük odaveszett a tűzesetben.

A kezdeményezést kézben tartó Balog Tünde elmondta, élelemre, ruházatra már nincs szükség, ezekből ugyanis annyi gyűlt, hogy a további felajánlásokat már tárolni kellene. „Halmozni semmiképp nem szeretnénk” – mondta Balog Tünde. Hozzátette, bútorokra is kaptak felajánlást, de amíg nincs egyetlen helyiség sem, amit be lehetne rendezni, egyelőre ez is fölösleges, akárcsak a háztartási gépek, felszerelések.

Csak a földszinti, téglából épített rész oldalfalai maradtak meg a tűzeset után Fotó: Gyergyószárhegyi Önkéntes Tűzoltóalakulat

A legfontosabb, hogy el tudjon indulni az építkezés

– mondja Balog Tünde. A segítő szándékúaknak ajánlatos előbb hozzá fordulni az adományokkal kapcsolatosan a 0742-745 117-es telefonszámon.

Aki pénzzel segítené a károsult családot, megteheti ezt akár banki átutalással is a következő számlák valamelyikére: RO83OTPV260000556680RO01 (RON); RO40OTPV260000556680EU01 (EUR); RO87OTPV260000556680HU01 (HUF). A külföldről történő utalások esetén a SWIFT kódot is fel kell tüntetni: OTPV ROBU. A számlatulajdonos neve: Huruba Eva.
Nem megfelelően elszigetelt kémény okozta a tüzet

Hétfőre virradóra 5 óra 34 perckor értesítették a Gyergyószárhegyi Önkéntes Tűzoltóalakulatot, hogy tűz van Güdücön, az 1460-as házszám alatt ég egy lakóház. Csak egy pár bútordarabot sikerült kimenekíteni, de azok is megrongálódtak a tűzben. Személyi sérülés nem történt. A tüzet közel két óra alatt sikerült teljesen eloltani. A tűzesetet a nem megfelelően szigetelt kémény okozta. A helyi tűzoltók melett a Gyergyószentmiklósi Hivatásos Tűzoltóság és a Ditrói Önkéntes Tűzoltóság vett részt az oltásban.