Magyar nyelven is letette az esküt az új marosvásárhelyi tanácsos

Simon Virág 2018. április 26., 17:37

A Szabad Emberek Pártja (POL) színeiben politizáló Tatár Lehel a csütörtöki tanácsülés elején hangsúlyozta, a törvény nem tiltja, hogy magyarul is elmondja az eskü szövegét, így lefordította azt, és magyarul is esküt tett. Volt, aki fintorokat vágott ezt hallva.

Tatár Lehel Fotó: Facebook

A kolozsvári műépítészeti egyetemen tanuló Tatár Lehel lapcsaládunknak azt mondta, hogy az épített örökség megőrzésével, városrendezési problémákkal és a helyi tömegközlekedéssel szeretne behatóbban foglalkozni, hiszen ezt tanulja, és ez a terület érdekli. Szerinte fontos lenne, hogy a város nagyobb hangsúlyt fektessen a Marosvásárhelyen lévő elhanyagolt műemlék épületek felújítására, és megtalálja a módját annak, hogy a tulajdonosokat „kényszerítse” az értékes épületek karbantartására.

Megkérdeztük Tatár Leheltől, hogy egyetemistaként és POL-tanácsosként hogyan értékeli a MOGYE és a Petru Maior Egyetem összevonását. Az elmúlt napokban kisebb vihart kavart, hogy a POL választási programjában már szerepelt: „a régió számára előnyös lenne a három állami egyetem egyesítése”. Tatár Lehel nem kívánt nyilatkozni a témában, arra hivatkozva, hogy nem eléggé tájékozott a kérdésben.

{A}

Az elmúlt napokban, miután a közvéleményt megosztotta a két egyetem összevonása, a POL egyik tanácsosa, Pápai László Zsolt nyilvános oldalán a következőket írta. „Véleményünk szerint

a normális megoldás az lenne, hogy a MOGYE szenátusa is betartja végre a tanügyi törvényt, és a Művészeti Egyetem meg a Babeș–Bolyai mintájára létrehozza a magyar oktatási vonalat.

Miután a PME beolvad a MOGYE-be, alkalmazkodnia kell a MOGYE multikulturális jellegéhez, és ezzel megnyílna az út a magyar oktatás előtt az eddig kizárólag román nyelven elérhető szakokon is (mérnöki, jogi, közgazdasági, közigazgatási stb). Meglátásunk szerint az egyetlen helyes út a törvény betartatása, és a magyar oktatási vonal létrehozása a MOGYE keretein belül, és ebbe a struktúrába kell majd beleolvadjon a PME, létrehozva az új szakokon is a magyar oktatási vonalat.”