Tanfelügyelőségi figyelmeztetés a „rendellenességek” megszüntetésére

Molnár Rajmond 2018. április 26., 16:28

Felszólította a tanfelügyelőség a Hargita megyei iskolák vezetőit, hogy tartsák be a törvényt: az iskolák homlokzatára a törvény által szabályzott zászlókon kívül semmilyen más lobogót nem szabad kitűzni. Továbbá tanítás előtt kötelezően el kell énekelni a román nemzeti himnuszt.

Székely zászló az egyik Hargita megyei tanintézmény homlokzatán. Törvényen kívül? Fotó: Pinti Attila

Átiratban figyelmeztette a tanfelügyelőség az iskolákat, hogy a megyei tanintézetekben végzett ellenőrzések után sürgős intézkedésekre van szükség a helyzet javítása érdekében. Az átirat egyik pontja a zászlók és nemzeti szimbólumok használatát szabályozó, 2001-ből származó 1157-es kormányhatározat, illetve az 1994-ből származó 75-ös törvény előírásaira hivatkozik.

Mit mond a törvény?

A törvények kimondják, hogy az összes közintézmény és hatóság köteles kitűzni a román trikolórt, amelyet megfelelő állapotban kell tartani. A nemzeti zászló mellett kitűzhető az Európai Tanács csillagos lobogója is. A rendelkezések szerint más államok lobogóit csak a román zászlóval együtt, hivatalos látogatások, ünnepségek, nemzetközi fesztiválok alkalmával szabad kitűzni a közintézményekre, illetve a közintézmények által használt bélyegzőkön szerepelnie kell a román címernek. Továbbá amennyiben nincs kitűzve a román lobogó, az szabálysértésnek számít, 2500–5000 lejes bírság járhat érte. Ugyanakkor az általános- és a középiskolás diákok tanítás előtt kötelező módon el kell énekeljék a román nemzeti himnuszt az iskolájukban.

A tanfelügyelőség átirata szerint

az iskolák vezetősége kell gondoskodjon arról, hogy a nemzeti lobogó ki legyen tűzve az intézmény homlokzatára, illetve annak lecseréléséről, amennyiben az nincs megfelelő állapotban.

{A}

Az átirat továbbá tartalmaz egy mondatot, amely szerint a törvény által szabályozott zászlókon kívül – a román trikolór és az Európai Tanács (az Európai Unió) csillagos lobogója – semmilyen más zászlót nem szabad kitűzni az intézményekre. Az említett törvény valamint kormányhatározat ugyanakkor tételesen csak más államok hivatalos zászlóinak kitűzését szabályozza.

Görbe Péter, a Hargita Megyei Tanfelügyelőség főtanfelügyelője érdeklődésünkre elmondta, az elmúlt időszakban különböző bejelentéseket kaptak a Hargita megyei iskolákra kitűzött zászlókra vonatkozóan, egyeseket névvel, másokat névtelenül.

Jelezték, hogy vannak zászlók, amelyek össze vannak szakadozva, máshonnan hiányzik egy zászló, harmadik helyen pedig nem tudom mi van kitéve, és ilyesmik. Januárban is küldtünk hasonló figyelmeztetést, s látom, hogy azóta sem tartják be mindenhol a szabályokat. Nem külső utasításra küldtük az átiratot, a törvény betartását szorgalmazzuk, azért van a szabály, hogy azt tartsák be. Kitehet bárki bármit, de azt a saját felelősségére

– fogalmazott a főtanfelügyelő. Kérdésünkre, amely a székely zászlók kitűzését firtatta, nem kívánt nyilatkozni. A témában

Kiss Imre Kovászna megyei főtanfelügyelő a Székelyhon érdeklődésére elmondta, ők nem küldtek ilyen jellegű felszólítást a Kovászna megyei iskoláknak,

mert tudomásuk szerint mindegyik tanintézetre ki vannak tűzve a törvény által előírt zászlók.

A tanfelügyelőség a 1994-ből származó 75-ös törvény előírásaira hivatkozik Fotó: Pinti Attila

A tanfelügyelőség átirata a zászlók és nemzeti szimbólumok szabályozása mellett többek között még kitér arra is, hogy az iskolások valamint a tanárok tartsák be az előírt órarendet, továbbá, hogy egyes tantárgyak nevei csak magyarul szerepelnek a naplókban, holott román nyelven is szerepelniük kell. Ezek mellett, hogy tanórák alatt az iskolások a mobiltelefonjaikat az erre kialakított speciális helyeken tartsák. Az átiratot egyébként Görbe Péter főtanfelügyelő mellett Glodeanu Cristinel-Fănel helyettes főtanfelügyelő is aláírja.