Leaszfaltozzák a leányerdei utat

Fülöp-Székely Botond 2018. április 25., 15:40

Valamivel több mint 6 millió lej pályázati pénzt költ Hargita Megye Tanácsa a Homoródalmás és Homoródszentmárton közötti 132A jelzésű út leaszfaltozására – már alá is írták a szerződést a kivitelező céggel.

Almástól a keményfalvi eltérőig fognak aszfaltozni. A másik útszakaszt a tervek kijavítása után újítják fel Fotó: Barabás Ákos

Mintegy 6 millió lejért vállalta el a Viadukt–Multipland konzorcium a 132A jelzésű út rendbetételét, ami lényegesen kevesebb a fejlesztési minisztérium által jóváhagyott közel 10 millió lejes támogatás értékénél – tudtuk meg Bíró Barna Botondtól. Hargita Megye Tanácsának alelnöke elmondta, természetesen csak az elvégzett munkát fogja finanszírozni a tárca.

{A}

A pénzből koptató- és alapréteg is kerül a több mint hat kilométer hosszú útra, valamint az útalapot is megerősítik, ahol szükséges. Ezenkívül földsáncokat ásnak, és egy rossz állapotban lévő hidat is felújítanak. 

Fotó: Barabás Ákos

Borboly Csaba, Hargita Megye Tanácsának elnöke rámutatott,

„nyögvenyelősen” sikerült eljutni a kivitelezésig, hiszen rossz terveket készített egy bukaresti szakember, ezeket pedig folyton javítani kellett.

Szerinte a szakemberek is gyorsabban dolgoznak, ha látszik, hogy komoly társadalmi támogatottsága van egy projekt megvalósításának – magyarázta.

Egyébként mindkét megszólaló egyetértett abban, hogy a „stratégiai fontosságú” út leaszfaltozása, illetve más hasonló projektek megvalósítása gazdasági fellendülést eredményezhet a környéken.

Fotó: Barabás Ákos

A cél az, hogy az almásiak könnyebben eljuthassanak Székelyudvarhelyre, illetve a szentmártoniak Csíkszeredába.

Jobb, ha sietnek

Bíró Barna Botond rámutatott,

kilenc hónap áll az utászcégek rendelkezésére, hogy befejezzék az építkezést, amit a téli időszakban megszakíthatnak, így legkésőbb jövő nyárig kell várni az aszfaltút befejezésére.

Éppen ezért vélhetően már ezen a héten elkezdődik a munka. Borboly lapunknak hangsúlyozta, a kivitelezőnek is érdeke, hogy mielőbb teljesítse feladatát, hiszen megrendelőként a késést büntetni fogják. Az sem mellékes, hogy a tapasztalatok szerint év közepéig rendszerint elfogy a pénz az államkasszából – jegyezte meg.

Fotó: Barabás Ákos

Persze a gyorsaság nem mehet a minőség rovására. Inkább többen, több géppel vonuljanak a helyszínre dolgozni, hogy hatékonyabbak legyenek

– fogalmazott.

Amiért még dolgozni kell

Noha a Homoródszentmárton központja és Homoródkeményfalva között húzódó útszakasz (131A) leaszfaltozására is támogatást nyertek a fejlesztési minisztériumtól, ennek megvalósítása elhúzódik, ugyancsak egy bukaresti tervező szakszerűtlen munkája miatt

– közölte Borboly Csaba. Hozzátette, az említett okok miatt a hatóságok leállították a kivitelezés érdekében meghirdetett közbeszerzési eljárást. A megyei tanács mielőbb kijavíttatná a terveket, hogy újabb versenytárgyalást írhassanak ki a projekt megvalósítása érdekében. 

Fotó: Barabás Ákos

Jakab Attila Homoródszentmárton polgármestere lapunknak azt nyilatkozta, hogy ők is mindenben segítik a megyei tanácsot, hiszen az ottani lakosoknak nagyon fontos, hogy aszfaltúton közlekedhessenek Keményfalva irányába. Az sem mellékes, hogy

ennek a projektnek köszönhetően lesz teljesen összekötve Szentmárton és Almás, ugyanis a keményfalvi eltérőtől még van egy pár száz méteres útszakasz a községközponton át vezető 131-es megyei útig.

Egyébként úgy tudja, mindenképp megvalósul ez a beruházás is, csupán idő kérdése.