Balesetveszélyessé vált az állat-egészségügyi laboratórium csíkszeredai épülete

Iszlai Katalin 2018. április 25., 10:56

A csíkszeredai állat-egészségügyi és élelmiszer-biztonsági laboratórium Haladás utcai épületének szerkezete már nem teszi lehetővé az ott folytatott biztonságos munkavégzést, így az épület megerősítéséig felfüggesztik a laborban zajló tevékenységeket.

Fotó: Gecse Noémi

A csíkszeredai állat-egészségügyi laboratóriumban zajló tevékenység felfüggesztése ellenére a munka nem áll meg:

az igazgatóság munkatársai továbbra is terepre járnak, mintákat vesznek, csak ezeket más, erre szakosodott laboratóriumban vizsgálják meg

– tudtuk meg Ladó Zsolttól, a Hargita Megyei Állat-egészségügyi és Élelmiszer-biztonsági Igazgatóság vezetőjétől.

{A}

Meg kell erősíteni az épületet

Mint mondta, negyven évvel ezelőtt döntöttek úgy központi szinten (tehát Bukarestben), hogy különválasztják az élelmiszer-biztonsági és az állat-egészségügyi laboratóriumokat, így Hargita megyében Székelyudvarhelyen foglalkoznak az élelmiszerek vizsgálatával, a csíkszeredai pedig egy járványtani laboratórium. Ez azt jelenti, hogy

a megyeszékhelyi laboratóriumban élelmiszerekkel egyáltalán nem dolgoznak, hanem járványtani, állat-egészségügyi bevizsgálásokat végeznek: gyakorlatilag az élő állatokból származó mintákkal foglalkoznak.

Fotó: Gecse Noémi

„Nemrég tartottak egy szakértői ellenőrzést a csíkszeredai labornál, amely során azt állapították meg, hogy

az épület szerkezete nagyon meggyengült, balesetveszélyessé vált. Ezért felfüggesztettük az épületben zajló tevékenységünket, de ez nem jelenti azt, hogy bezárjuk. A tevékenység ugyanúgy folytatódik, mind eddig: a kollégák begyűjtik a próbákat, a változás csupán annyi, hogy ezeket átirányítjuk más laborokba, jelenleg Kovászna megyébe.

Ez addig lesz így, ameddig statikailag sikerül megerősíteni az épületet, ezt azonban valószínűleg csak jövőre tudjuk elvégeztetni.

Fotó: Gecse Noémi

Olyan elképzelés is szerepel a főhatóság hosszú távú tervei között, hogy Csíkszeredába egy új labort építenek, de ez nagyban függ a költségvetéstől is.

A székelyudvarhelyi élelmiszer-biztonsági laboratórium, ahol kizárólag élelmiszerek bevizsgálásával foglalkoznak, továbbra is működni fog” – zárta Ladó Zsolt.