Ha a következő állítások közül legalább négyre igennel válaszol, súlyos anyagi megfosztottságban él

Székelyhon 2018. április 24., 13:30

Az Európai Unió statisztikai hivatala szerint Románia lakosságának szinte egyötöde alapvető anyagi javaktól súlyosan megfosztottan élt 2017-ben. De mit is értenek alapvető anyagi javaknak? Íme, a leírások.

Sok pénz egy helyen. Sokan csak képen látják Fotó: Gecse Noémi

Ennél csak Bulgáriában (30 százalék) és Görögországban (21,1 százalék) volt nagyobb az anyagi nélkülözésben élők aránya, a negyedik helyet Magyarország foglalja el, 14,5 százalékos aránnyal.

A lista másik végén Svédország, Luxemburg, Finnország és Hollandia található, ahol a lakosság kevesebb mint 3 százalékát érintette az anyagi javaktól való megfosztottság 2017-ben.

{A}

Az Unió statisztikai hivatala szerint azok sorolhatók a súlyos anyagi nélkülözésben élők közé, akikre az alábbi állítások közül legalább négy igaz:

nem tudják időben kifizetni a számláikat, nincs pénzük megfelelő fűtésre, képtelenek váratlan kiadásokat fedezni, nem tudnak rendszeresen húst vásárolni, nem tudnak egy hétre nyaralni menni, nem tudnak televíziót, mosógépet, telefont, autót vásárolni.

A jelentés szerint a vizsgált országok nagy részében 2016-hoz képest csökkent tavaly a súlyos anyagi nélkülözésben élők aránya.

A legnagyobb mértékű mérséklődést Romániában (a 2016-ban regisztrált 23,8 százalékról 19,4 százalékra),

Olaszországban (12,1 százalékról 9,2 százalékra), Horvátországban (12,5 százalékról 10,3 százalékra), Bulgáriában (31,9 százalékról 30 százalékra) és Cipruson (13,6 százalékról 11,7 százalékra) észlelték. Kivételt csak Dánia és Hollandia képez. Dániában a 2016-ban jegyzett 2,6 százalékról tavaly 3,1 százalékra nőtt a súlyos anyagi deprivációban élők aránya, Hollandiában pedig változatlanul 2,6 százalékos maradt.