Akár név nélkül is lehet jelenteni az illegális szemetelőket

Fülöp-Székely Botond 2018. április 23., 19:47

A Csereháton, Szejkefürdőn, a vasúti sínek mentén, a Bosnyák-, a Fehéres-, az Árpád-, a Szejke- és a Varga-patak medrében, valamint a Nagy-Küküllő Udvarhelyhez tartozó partszakaszán takarítottak hétfőn és az elmúlt hétvégén a városháza Föld-napi akciója részeként.

Fotó: Lőrincz Csaba

Mint mondta, a munka nagyját szociális segélyből élők végezték, de az RMDSZ néhány önkéntese, az UTCA tagjai, napközisek és iskolások is csatlakoztak a programhoz. Noha hétfő délutánig még nem összesítették, hogy mennyi szemét gyűlt össze, vélhetően 15–20 vagy ennél is több köbméterről lehet szó. Ezt az RDE Hargita Kft. ingyen el fogja szállítani.

Nagyobb gondok a Bosnyák- és a Fehéres-patak mentén vannak, ott a vártnál nagyobb beavatkozásokra lesz szükség a rengeteg illegálisan lerakott – főként építkezési törmelékből álló – hulladék miatt.

Fotó: Lőrincz Csaba

A polgármesteri hivatal azt tervezi, hogy ezeket saját autóikkal szállítják el a lehető legrövidebb időn belül. Gálfi lapunknak hangsúlyozta,

nemcsak a Föld napján kell tiszta legyen a város, hanem mindig, ennek érdekében pedig tenni is fognak.

Fontosnak tartja az illegális szemetelők kézre kerítését, illetve azt, hogy megszűnjenek a hasonló esetek, ezért arra kérte a városlakókat, hogy töltsék le az Udvarhely Ma elnevezésű telefonos applikációt, amelyen akár név nélkül is jelezhetik a hivatalnak, ha rendellenességet tapasztalnak.

Fotó: Lőrincz Csaba

{A}