Leváltják Lucian Gogát a Maros megyei prefektúra éléről, Sorin Lazăr lesz az új prefektus

Pataky István 2018. április 23., 16:07

Leváltják prefektusi pozíciójából Lucian Gogát – értesült a Vásárhelyi Hírlap. Utódja Sorin Lazăr, a Maros megyei Aquaserv vízszolgáltató vállalat vezetője lesz.

Lucian Goga. Véget ért a prefektusi megbízása. Archív Fotó: Haáz Vince

A PNL marosvásárhelyi vezetése egyébként testületileg átáll a kormánykoalíció kisebbik pártjába, a Liberálisok és Demokraták Szövetségébe (ALDE). A marosvásárhelyi születésű Lazăr korábban a Maros Megyei Pénzügyi Igazgatóság vezetője volt, ért, de nem beszél jól magyarul.

Lapunk forrása „korrekt régi vásárhelyi románnak” nevezte Sorin Lazăr leendő prefektust, akit ugyan Claudiu Maior volt marosvásárhelyi alplolgáremster „emberének” tartanak, de állítólag „nem kötélen rángatható típus”.

Nem csak Maros megyében, országos szinten is komoly mozgásba kezdett az ALDE, amely igyekszik átcsábítani az ellenzéki PNL politikusait, főleg azokat, akik a Demokrata Párt PNL-be való beolvadása előtt a demokratákat erősítették, és egyre elégedetlenebbek voltak párton belüli térvesztésükkel. A Călin Popescu-Tăriceanu házelnök által vezetett kis párt egyébként jól szerepel a friss felméréseken. Miután Marosvásárhelyen is megtörtént a PNL-s vezetés átvándorlása az ALDE-ba,

a Viorica Dăncilă vezette kormány valószínűleg jutalomnak szánja kisebbik koalíciós partnerének a Maros megyei prefektusi posztot.

Úgy tudjuk, az ALDE városi megerősödése folytatódhat, átcsábítási politikája a vásárhelyi Szociáldemokarta Pártot is érzékenyen érintheti. Megyei szinten ugyanakkor már nem várható hasonló folyamat, a régi PNL-sek által uralt frakció várhatóan hajthatatlan marad.

{A}

Lucian Goga jövőjéről még nem lehet semmi konkrétumot tudni, de egyes hírek szerint visszatérhet a Maros Megyei Állategészségügyi Igazgatóság élére. Megkeresésünkre Vass Levente, a marosvásárhelyi RMDSZ elnöke azt mondta,

épp ideje volt a váltásnak, hiszen a magyar közösség számára csupa rosszat hozott a Goga-korszak a katolikus iskolától kezdve egészen a kétnyelvű utcanévtáblák ügyéig.

Az új prefektussal kapcsolatban a politikus megjegyezte, az RMDSZ-nek nincs beleszólási lehetősége a koalíciós pártok ezirányú döntéseibe, az viszont biztos, hogy a magyar alprefektus személye nem változik, Nagy Zsigmond megőrizheti pozícióját.