Fehérorosz nagykövet Háromszéken

Bíró Blanka 2018. április 22., 20:33

Mezőgazdasági, könnyűipari, turisztikai és fafeldolgozó vállalatok képviselőivel folytatott tárgyalásokat Andrei M. Grinkevich, Fehéroroszország bukaresti nagykövete, aki egy márciusi diplomáciai látogatás után tért vissza Háromszékre gazdasági kapcsolatok kialakítása céljából.

Fotó: Tofán Levente

A Kovászna megyei és helyi önkormányzatok képviselőivel, illetve a prefektussal is találkozott. „Kapcsolatok kialakításakor mindig nyugat felé tekintünk, de ez a találkozó azt bizonyítja, hogy érdemes kelet felé is figyelni, ugyanis számos érdekes és kiaknázatlan gazdasági lehetőség van.

Fehéroroszország fontos szereplő a mezőgazdasági gépek gyártásában vagy műtrágya-előállításban, tehát lehet erre is mozdulni, ugyanakkor a turisztikai együttműködésben is van lehetőség,

a nagykövet méltatta a háromszéki természeti környezetet, azt szorgalmazva, hogy érdemes lenne a Fehéroroszország–Románia közvetlen repülőjáratért lobbizni” – számolt be a találkozókról Édler András, a Kovászna Megyei Kereskedelmi és Iparkamara elnöke.

Fotó: Tofán Levente

Kovászna megyében egyébként van már olyan faipari cég, amelynek van fehérorosz partnere – tájékoztatott Bagoly Miklós, a Pro Wood faipari klaszter elnöke. Tamás Sándor, Kovászna Megye Tanácsának elnöke abban bízik, hogy konkrét hozadéka lesz a kapcsolatfelvételnek, a mezőgazdaság, a könnyűipar, a fafeldolgozás és az idegenforgalom területén is.

{A}

Az elkezdett együttműködést folytatnák, és más területekre is kiterjesztenék, nemcsak gazdasági, hanem oktatási, kulturális téren is, iskolák, színházak, múzeumok között alakítanának ki kapcsolatot, vagy megyék és városok közötti testvérkapcsolatot – összegezte Andrei M. Grinkevich.

Fotó: Tofán Levente

Fehéroroszország és Románia gazdasági kapcsolatai tavaly dinamikusan fejlődtek, Fehéroroszország romániai exportja 30 százalékkal nőtt, míg Románia exportja Fehéroroszország irányába 21 százalékkal emelkedett a tavalyi év 11 hónapjára vonatkozó összesítések szerint. Románia Fehéroroszország uniós kereskedelmi partnereinek listáján a nyolcadik helyen áll.