Föld-közeli események Székelyudvarhelyen

Kosztolányi Kata 2018. április 22., 16:57

„Ki mondta, hogy nem tudod megváltoztatni a világot?” – hangzik a Föld napja egyik jelmondata. Április 22-e köré ilyenkor világszerte a bolygó megóvására figyelmeztető eseményeket szerveznek.

A leadott régi mobiltelefonokért cserébe antikváriumi könyveket ajánl fel a könyvtár. Illusztráció Fotó: Gecse Noémi

Hulladékért könyvet – a városi könyvtár elektronikaihulladék-gyűjtést tart hétfőn 9–19 óra között, és

a leadott régi, használaton kívüli vagy meghibásodott mobiltelefonokért cserébe antikváriumi könyveket ajánlott fel.

A cél ezáltal is csökkenteni ezen veszélyes e-hulladékok kommunális hulladékgyűjtőbe jutását. Az intézmény a következő felhívást tette közzé honlapján. „Világunk naponta több millió tonna veszélyes hulladékot termel, ennek egy jelentős része elektronikai hulladék. A világ e-hulladékának csak körülbelül 15 százalékát hasznosítják újra, a többi szemétlerakókon végzi. Mindeközben számos ritka, az elektronikai eszközökben használt fémből viszont már hiány mutatkozik. Mindkét problémára megoldást jelenthetne, ha a feleslegessé vált elektronikai eszközök újrahasznosítása sokkal hatékonyabban és nagyobb arányban történne meg, de etikus és környezetbarát módon. Az Environmental Protection Agency számításai szerint egymillió mobiltelefon szétbontásával 18 kg aranyat, 200 kg ezüstöt, 7 kg palládiumot és 7500 kg rezet lehetne kinyerni. Jelenleg azonban úgy állunk, hogy

e-hulladék formájában annyi réz tárolódik a szeméttelepeken, ami a bányászott mennyiség harmadának felel meg.”

Az Orbán Balázs Fotóklub tagjai fotókiállítással tisztelegnek a Föld napja előtt – mivel az idei esztendő a madarak éve, ők is ezt választották témájuknak. Az esemény mottójául a National Geographic szerzőjének, Jonathan Franzennek a gondolatát választották: „Ők az utolsó kapcsolatunk a tőlünk egyre távolabb eső természeti világgal”. A kiállítás megnyitója április 26-án, csütörtökön 18 órától lesz a Művelődési Házban.

{A}