Már csak egy engedély kell, és nekifoghatnak a Homoród utcai híd teljes felújításához

Kovács Eszter 2018. április 22., 18:02

Nem felújítás történt Székelyudvarhelyen a Homoród utcai hídnál, csupán kis kijavítást végeztek. Az átkelő teljes felújítására szándék és pénz is van, a munkához azonban a Maros Vízügyi Hatóság engedélye is szükséges. Erre vár a polgármesteri hivatal illetékes osztálya.

Fotó: Barabás Ákos

Nemtetszésüket fejezték ki a szombatfalviak, látván, hogy az igen rossz állapotban lévő Homoród utcai hídra néhol egy kis aszfaltot öntöttek a hivatal munkatársai.

Az átkelő felújítása már régóta tervben van, érdemi lépés azonban eddig nem történt.

Nem is történhetett, hangsúlyozta Fülöp-Székely István, a polgármesteri hivatal műszaki igazgatója: a Szejke-patak városi szakaszán történő bármilyen beruházás, építkezés esetében kötelező betartani bizonyos árvízvédelmi előírásokat, ez esetben például a felújítási tervet a Maros Vízügyi Hatóságnak kell láttamoznia és engedélyeznie.

Tervbe van véve a felújítás, elkészült a műszaki dokumentáció, pénz is van a munkálatra az idei városi költségvetésben, de érdemben nem tudunk lépni, be kell tartanunk az engedélyeztetési procedúrákat

– magyarázta az igazgató. A híd azonban az utóbbi hónapokban nagyon megsüllyedt, az aszfalt és a faszerkezet között keletkezett szintkülönbséget próbálták kiegyenlíteni a hivatal munkásai a napokban, de közel sem ebben merül ki a felújítás, biztosított Fülöp-Székely István.

{A}

Egyébként a Homoród utcai híd feljavítására 140 ezer lejt különítettek el a költségvetésből, az engedélyek megszerzését követően a hivatal versenytárgyalást hirdet a munkálatra, amelyet a tárgyalást sikeresen megpályázó cég fog elvégezni. A tervek szerint beton- és acélgerendák felhasználásával kicserélik a szerkezetét öszvér típusúra, valamint kijavítják a hídfőket is.

Fotó: Barabás Ákos

Problémát jelentett az is, hogy az előírások szerint a Templom utcai hídhoz hasonlón nagyon meg kellett volna emelni ezt az átkelőt is, ellehetetlenítve a gépjárművek bejárását a patakmeder két partján lévő négy portára. „Az az egyezség született a vízügyi hatósággal, hogy a mederben lévő beton védőgátak szintjénél magasabbra nem kell emelnünk a híd szintjét” – tette hozzá a műszaki igazgató.

A híd magassága tehát körülbelül húsz centiméterrel emelkedik.

Fontos, hogy az új átkelő teherbírásától függetlenül továbbra sem lesz használható a teherforgalom számára. Az igazgató becslése szerint az engedélyeztetés még legalább egy hónapot ölel fel, de ha a hatóság nem kér újabb kiegészítéseket a tervezőtől, nyár elején hozzá is foghatnának a munkához.

Fotó: Barabás Ákos

Amikor elkezdik a munkát, a Homoród utcán áthaladó forgalmat a Sas, illetve a Bălcescu, valamint a Mező utca érintésével az Orbán Balázs utcára terelik, az utca Orbán Balázs felőli oldalán lakóknak pedig engedélyezik a behajtást a hídig.