Hívei körében ünnepelte pappá szentelésének 50. évfordulóját Tamás József püspök

Kömény Kamilla 2018. április 21., 17:00

Zsúfolásig megtelt a csíksomlyói kegytemplom szombaton délelőtt azokkal a hívekkel és elöljárókkal, akik részt vettek Tamás József püspök és egykori osztálytársai aranymiséjén.

Fotó: Gecse Noémi

Az ünnepi szentmise elején versekkel köszöntötték a jubiláns papokat, majd Jakubinyi György érsek Tamás József püspök atyát köszöntötte azokkal a ma is időszerű szavakkal, amelyekkel tavaly március elsején, püspökké szentelésének 20. évfordulóján is illette.

Fotó: Gecse Noémi

Felelevenítette, hogy

Tamás Józsefet 1997-én március elsején szentelték püspökké a csíksomlyói kegytemplomban,

ami nem is lehetett volna másképp, hiszen a Madéfalván született, Csíkszentsimonban felnőtt gyermek a csíksomlyói Szűzanya oltalma alatt áll. Arról is tájékoztatta a jelenlevőket, hogy

1968. április 21-én a Gyulafehérvári Székesegyházban Márton Áron püspök 18 szerpapot szentelt pappá – 13 erdélyi, egy nagyváradi, két szatmári és két temesvári újmisést.

{A}

Közülük sajnos az évek során már hatan meghaltak, egyesek betegeskednek, emiatt pedig nem tudott mindenki részt venni az aranymisén. Ezt követően Jakubinyi György röviden ismertette a püspök atya ötven évnyi munkásságát, amiért köszönetet is mondott, majd felolvasta a szenteltek anyakönyvéből mindazok nevét, akiket ötven éve szenteltek pappá.

Fotó: Gecse Noémi

Az érsek után Tamás József püspök is köszöntötte az egybegyűlteket, kifejezve örömét, hogy sokan eljöttek az ünnepre, hiszen mint fogalmazott, a megosztott öröm az dupla öröm. Azt is kifejtette, hogy ugyan heten tudtak csak jelen lenni az aranymisén, de a szentmisében megemlékeztek azokról is, akik már átlépték az örök élet kapuját, vagy más okból nem tudtak részt venni a szombati ünnepen. Ezt követően folytatódott az ünnepi liturgia, amelyet a kegytemplom kórusának éneke tett még szebbé.

{P16}

Az aranymise homíliájában Tamás József először arra mutatott rá, hogy

generációjuk a kommunizmus elnyomása alatt nőtt fel és választott életpályát, esetükben a papi hivatást.

Fotó: Gecse Noémi

Szüleiket talán csak a hitük, az Istenbe vetett bizalmuk motiválhatta, hogy gyermekeiket vallásos iskolába küldjék, engedjék. Felszentelésük után a papoknak vállalniuk kellett a megfigyelések, le-, illetve kihallgatások keresztjét – amelyeket egyesek könnyebben viseltek, míg másokat jobban megtörte, megviselte ez a sors. De később láthatták egy politikai rendszernek hirtelen összeomlását, amely nagy reményt keltett bennük, de mégsem hozta meg, amit szerettek volna.

Népünk teljes újjászületése még nem valósult meg ‒ ezért még ma is fáradozni kell

– mutatott rá a püspökatya. Hozzátette, hogy habár ma más nehézségekkel kell szembenézniük a lelkipásztoroknak, mint annak idején, ezek sem könnyebbek az évtizedekkel korábbi nehézségeknél, de amíg erejük van, és a Jóisten engedi, addig ők is tenni akarnak.

Fotó: Gecse Noémi

Az ünnepi szentmise végén Tamás József köszönetet mondott mindenkinek, aki bármilyen formában közreműködött a szombati esemény létrejöttében. A záró áldás után, illetve a himnuszok eléneklését követően a kegytemplomból kivonultak az aranymisés lelkipásztorok, illetve az ünnepbe szép számmal bekapcsolódott papság.

{P12}

{P13}

{P15}

Az esemény a Jakab Antal Tanulmányi Házban agapé elfogyasztásával zárult, amelyen a hazai egyházi és világi elöljárók mellett részt vett a magyar kormány részéről Soltész Miklós egyházi, nemzetiségi és civil társadalmi kapcsolatokért felelős, illetve Potápi Árpád János nemzetpolitikáért felelős államtitkár.