Kulcsár-Terza szerint a román politikusok összezárnak, szerintük példaértékű a kisebbségek helyzete

Bíró Blanka 2018. április 19., 20:02

A román politikusok ebben a kérdésben mindig egyetértenek, folyton azt állítják, hogy Románia modellértékűen megoldotta a kisebbségi kérdést – mondta el csütörtöki sajtótájékoztatóján Kulcsár-Terza József.

Kulcsár-Terza József. Archív Fotó: Bíró Blanka

Az MPP Kovászna megyei elnöke, parlamenti képviselő szerdán az emberjogi bizottság tagjaként találkozott az Európai Bizottság emberi jogokat vizsgáló testületének tagjaival. Kulcsár az anyanyelvhasználat akadályoztatásáról számolt be,

elmondta, hogy a prefektusok büntetnek a magyar, székely szimbólumok használatáért, kitért a sporteseményeken tapasztalható magyarellenes uszításra.

Tájékoztatta a testület tagjait, hogy minderre a területi autonómia jelentene megoldást, emlékeztetett, hogy a statútum vitáján a román politikusok határsértésről, alkotmányellenességről beszéltek, holott egyáltalán nem erről szól.

{A}

Benkő Erika ezen a találkozón azokról az akadályokról beszélt, melyekkel a magyar közösség képviselői a román törvényhozásban szembesülnek. Kulcsár-Terza elmondta,

a bizottságban utolsóként a szociáldemokrata Gabriel Botnariu kért szót, és minden előtte felszólalót cáfolt, a magyarokat, a roma képviselőt is, azt hangoztatva, nincs igazuk, Románia példaértékűen megoldotta a kisebbségek minden problémáját, minden joguk megvan.

„Érződött a rosszindulat, folyamatosan pofátlanul ferdítenek. Minden alkalmat ki kell használni, minden nemzetközi fórumon el kell mondani a sérelmeinket, mert a román politikusok ebben a kérdésben egy követ fújnak, miközben Románia nem hogy bővítené, folyamatosan csorbítja a jogainkat, erre példa a MOGYE ügye” – szögezte le Kulcsár-Terza József.