Marosvásárhelyen valamennyi iskolában indul magyar nulladik osztály

Antal Erika 2018. április 19., 20:22

Zárul az előkészítő osztályba az iratkozás második szakasza pénteken. Marosvásárhelyen valamennyi iskolában indul magyar nulladik osztály – tudtuk meg Fejes Réka szaktanfelügyelőtől.

Illusztráció Fotó: Veres Nándor

„Egyelőre nem áll fenn annak a veszélye, hogy ne induljon magyar nyelvű előkészítő osztály" – mondta lapunknak a tanfelügyelő. Az őszi iratkozáskor további gyerekek jelentkezésére számítanak, főleg a marosvásárhelyi Serafim Duicu Általános Iskola az, ahová tanévkezdés előtt szokták beiratni gyerekeiket a szülők.

{A}

Ami a megyét illeti, Fejes Réka elmondta, itt is megtelnek a tervezett osztályok, azokon a településeken pedig, ahol kevesebb a gyerek, átcsoportosítások lesznek, de

senki nem marad iskola nélkül, a megfelelő számban indítanak előkészítő osztályokat.

A Bolyaiba történő túljelentkezéssel kapcsolatban megkeresésünkre Mátéfi István igazgató elmondta, idén valamivel többen mint negyvenen iratkoztak be az előkészítőbe. Az iskola vezetősége a beiskolázási tervbe egy nulladik osztályt kért, a tanfelügyelőségtől most kérelmezték a másodikat – mondta.

A korábbi évek tapasztalata szerint remény van arra, hogy megkapják, hiszen a tavaly is a tanévkezdést megelőzően érkezett a jóváhagyás. Kérdésünkre, hogy miért nem igényeltek eleve két osztályt, hiszen minden évben sokkal többen iratkoznak a Bolyaiba, mint ahány hely van, az igazgató közölte, helyszűkével küzdenek, a tavaly is nagy erőfeszítéseket tettek, hogy a második előkészítőnek, illetve a nyolcadik 9. osztálynak tantermet találjanak.

A Bolyaiban sok termet sikerült felújítani, de még mindig sok az olyan terem, amely kevésbé felel meg az oktatásnak. A bentlakás kis termeit is átrendezték osztálytermekké, amelyekben ráadásul teljes létszámú osztályok tanulnak, telezsúfolva azokat. Mátéfi István azt is elmondta lapunknak, próbáltak egyeztetni a római katolikus egyház Státus Alapítványával, hogy a tulajdonukban lévő iskolaépületben biztosítsanak egy-egy tantermet, de elutasító választ kaptak.