Ülepítőből mentették ki a hattyúkat

Simon Virág 2018. április 19., 17:23

Túlélte az éjszakát, de kritikus állapotban van az a hattyúcsalád, amelyet a Milvus csoport tagjai Berettyószéplakról, egy kőolajtársaság ülepítőjétől szállítottak Marosvásárhelyre. A madarakat jelenleg a Vets4Wild állatorvosi rendelőben kezelik a szakemberek.

Fotó: Milvus Csoport

A Milvus csoport vezetőjétől, Papp Tamástól megtudtuk, hogy Berettyószéplakon van egy kőolajtársaság, amelynek ülepítője igazi csapdát jelent a madarak számára. A két felnőttből és négy tavalyi fiókából álló hattyúcsalád ide szállt le, és azonnal beleragadtak a kőolajszármazékokkal borított ülepítő vízébe. A nagyváradi környezetvédelmi szakemberek szedték ki őket a tóból, s értesítették a Milvust, akinek a munkatársai és a gépkocsija épp Nagyváradon tartózkodott. Hazaszállították a madarakat Marosvásárhelyre, ahol próbálták megtisztítani őket a fekete kőolajtól.

Reméljük, hogy felépülnek, hiszen szeretnénk a legrövidebb időn belül szabadon engedni őket. Nem akarok találgatásokba bocsátkozni, hogy mennyi idejük lesz a felépülésre, egyelőre a Vets4Wild állatorvosi rendelőben vannak

– mondta Papp Tamás.

{A}

A rendelő állatorvosa, Borka-Vitális Levente közölte, hogy a hattyúk állapota kritikus, túlélték az éjszakát, de nem lehet tudni, hogy mi történik ezután. A szakember arról is beszélt, hogy megpróbálták a lehető legjobban megtisztítani a madarak tollát és bőrét a kőolajtól. Nehézséget okozott, hogy a bőrüket egy védő zsírréteg borítja, s erre szükségük van, így óvatosan kellett kezeljék őket, hogy nehogy ezt megsértsék.

Fotó: Milvus Csoport

A Milvus csoportnak a Nyárádszereda melletti Nyárádszentsimonban van egy rehabilitációs központja, ahol sérült madarakat, kisállatokat kezelnek. Amennyiben túl vannak az életveszélyen, de még nem tudnak önállóan boldogulni, a hattyúk is ide kerülnek. Papp Tamás reménykedik, hogy mihamarabb vízre tehetik őket, hogy szabadon repülhessenek.