Rablótámadás Gyergyószentmiklóson

Gergely Imre 2018. április 19., 16:46

Két kiskorú kövekkel dobált meg egy teherautót, bezúzták az ablakát, és amikor a vezető kiszállt, egy harmadik társukkal rátámadtak. Ez követően felmásztak a fülkébe, ahonnan elragadták azt, amit értékesnek találtak, majd elszaladtak.

Az elkövetők jól megtervezték az akciót: tudták, hogy ezen a szakaszon mindig lassan közlekednek a teherautók Fotó: Gergely Imre

A Halász utcában hajtott végre rablótámadást három személy még április 11-én. Éjjel tizenegy óra után az autómosó közelében várakoztak, majd kövekkel kezdtek dobálni egy Vrancea megyei teherautót. A köveket két kiskorú, a 16 éves S. J. és a 17 éves B.G. A. dobálták a jármű szélvédőjének. Amikor a kamion megállt, és a vezetője kiszállt, megjelent az akció feltételezett irányítója, a büntetett előéletű S. J. is. Rátámadtak a sofőrre, az egyikük pedig felmászott a fülkébe, és elragadta az ott lévő mobiltelefont.

{A}

Akár egy akciófilmben, úgy zajlott le az esemény, vagy hasonlítható ahhoz is, ahogy az Angliába igyekvő migránsok a La Manche csatorna partján támadják a kamionokat. Az egész cselekményt rögzítette egy közeli ipari kamera, ez is segítette a rendőrség munkáját.

A kamionosnak nagy szerencséje volt azzal, hogy a támadás idején éppen elhaladt a Gábor Áron utcán egy rendőrautó. Az áldozat odaszaladt, kiáltásaira és integetésére felfigyeltek a rendőrök, és azonnal az elkövetők után eredtek.

A két kiskorú közül az egyiket még akkor éjjel elfogták, társa másnap került kézre. A felnőtt elkövető pedig azóta is szökésben van. Mindhárman gyergyószentmiklósi lakcímmel rendelkeznek.

A két kiskorú előzetesben van

Az április 11-én éjszaka történt cselekmény kimeríti a minősített rablás bűntettét, így ezzel a váddal indult eljárás a három elkövetővel szemben – közölte érdeklődésünkre Portik Imre, a Gyergyószentmiklósi Bíróság elnöke. Elmondta, a gyors rendőrségi fellépésnek köszönhetően már 12-én megtörtént a két kiskorú elfogása, és 13-án harmincnapos előzetes letartóztatást rendeltek el ellenük. Az elkövetők fellebbeztek, de a Hargita Megyei Törvényszék április 17-én helybenhagyta a gyergyószentmiklósi ítéletet, így ők jelenleg fogdában vannak. Harmadik társuk, S. J. azóta is bujkál, nem került még rendőrkézre,

nemzetközi körözés és elfogató parancs van ellene érvényben.

Portik Imre azt is közölte, hogy a minősített rablásért 3 és 10 év közti börtönbüntetés kiszabását írja elő a büntető törvénykönyv. Hozzátette, tudomása szerint a városban és a környéken ilyen típusú rablás nem történt korábban. A bíróság elnöke leszögezte: az elmúlt két évben a Gyergyószentmiklósi Bíróság elé került

bűncselekmények többségének elkövetői kiskorúak.

Ez igencsak aggasztó jelenség – tette hozzá.