Médiaszakos diákokkal dolgoztak a gyergyói újságírók

Balázs Katalin 2018. április 19., 14:08

Mikrofont foghattak a kezükben, kamerával forgathattak híranyagot a Gyergyó tévé számára a Batthyány Ignác Szakközépiskola diákjai. Az iskola másként programban a médiaszakos növendékek olyan személyekkel találkozhattak, akik már régiséggel rendelkeznek az általuk tanult szakma terén.

Médianap a médiaszakon. Gyakorlatozhattak a tanoncok Fotó: Balázs Katalin

A Gyergyó tévé szerkesztője, operatőre és vágója, illetve a Gyergyói Hírlap újságírója vett részt azon a találkozón, melynek helyszíne a szentmiklósi Batthyány Ignác Szakközépiskola volt, a fogadók pedig a 9–12. osztályos, média iránt érdeklődő diákok. E hét folyamán a különleges programok egyike volt ez, a kirándulás, sportesemények, érettségi felkészítő mellett. Ami még hátravan, az a Batthyány-előadás és bál, illetve a hagyományossá vált főzőverseny.

Az iskola médiaszakosainak „testhezálló” programot szervezett Lukács Mihály tanár, nyílt napra várták iskolástársaikat, gyakorlatba ültették a szerzett tudást, tapasztaltaktól kértek útbaigazítást, és közben felkészültek a pénteki versenyre, melyre a csíkszeredai Sapientián kerül sor, és azt remélik, győztesként fognak hazatérni.

{A}

A gyergyószentmiklósi médiában dolgozókat előre megfogalmazott kérdésekkel várták, kíváncsiak voltak arra, hogyan kell forgatni egy híranyagot, hogyan készül el egy újságcikk, mi ennek a szakmának a nehézsége és melyek a szépségei. Olyan kérdésük is volt, hogy mit tesz az újságíró, ha olyan balesetről kell írnia, amelyben egy hozzátartozója is érintett. Elhangzott: ma már nincs hiány hírforrásból, az olvasók keveset, gyorsan szeretnek olvasni, a képek keltik fel leginkább a figyelmüket.

Vevők a „vérre”, szívesen olvasnak tragédiákról, mégsem feltétlenül ezzel kell kiszolgálni őket.

A médiában sok egyéb érték, kapcsolatteremtési, közösségépítési lehetőség is rejlik. Ma már sebességben nehéz versenyezni az internetes hírportálokkal, így legnagyobb erénynek a hitelesség tekintethető, az, hogy az olvasó megnézi, ki a cikk szerzője, és tudja, mit várhat el tőle. Jó tanácsként hangzott el: akik ezt a szakmát választják, ne a fizetésre hajtsanak, tudjanak alázatosak lenni a kollégákkal szemben, legyenek felkészülve az életfogytiglan tartó tanulásra, és sok olyan élményre, amely megérinti, esetenként meg is viseli őket, mégis másnap azt tudják mondani: jól választottam.

A beszélgetés végén a bátrabb diákok kézbe vehették a hang- és képrögzítő felszereléseket, az ő művük jelenik meg a híradóban, róluk szól az újságcikk is. Lukács Mihály tanár elmondta, azt tapasztalja, minden évfolyam első két évében óriási lendület van a diákokban, szeretnének tévések, újságírók lenni, aztán amikor kiderül, ez a munka nem csak arról szól, hogy megfogjuk a mikrofont vagy diktafont, kicsit elmegy a kedvük. Ezért fontos, hogy minden esztendőben szakembereket hívjanak meg, hogy e munka gyakorlati részébe is betekintést nyerhessenek a nyári gyakorlatok mellett.

Az informatikaszakos tanár úgy véli, érdemes akkor is e szakot tanítani, ha kevesen maradnak meg az elképzelt pályán, mert a tudás sokfelé hasznosítható. Számára öröm, ha fotópályázaton nyernek növendékei, akkor is hízik a mája, ha üzennek, több képet ne küldjenek, jusson másnak is a díjból. A hétvégi, médiaszakot bemutató filmmel kapcsolatban is azt reméli, kettős haszna lesz: a népszerűsítés mellett sikerélménnyel térnek haza.