Vida Ágnes: az anyának magára is figyelnie kell, nem csak a gyerekére

R. Kiss Edit 2018. április 19., 14:19

Az anyává válás már kisgyermekkorban elkezdődik – vallja Vida Ágnes pszichológus, a népszerű kismamablog.hu működtetője, aki pénteken tart előadást Csíkszeredában.

Vida Ágnes Csíkszeredában is tart előadást Fotó: Haáz Vince

A Piros. Produkció szervezésében, a Csíki Anyák Egyesületének közreműködésével pénteken délután hat órakor Csíkszeredában, a Hunguest Hotel Fenyőben tart előadást Vida Ágnes pszichológus, Anyapszichológia címmel. Az azonos című könyv szerzője előadásának beharangozójában azt írta,

sok anya kételkedik önmagában, abban, hogy valóban a leginkább megfelelő módon tudja nevelni gyermekét, ott tud-e lenni számára elegendő időben és módon, tudja-e úgy segíteni a fejlődését, ahogy arra szüksége van a gyermeknek.

{A}

Mit tanácsol ezeknek a kételkedő anyáknak – kérdeztük előzetesen a pszichológust. Azt mondta, elsősorban azt tanácsolja, hogy higgyenek magukban.

Nagyon sok benyomás, információ éri az embert a környezetéből, az internetről, sokszor az orvostól, védőnőtől is, sokat lehet olvasni arról, hogy mit kellene csinálni, hogyan kellene jobban csinálni. Ilyenkor sok anya úgy érzi, hogy éppen valamit elrontott. De ez nem feltétlenül így van. Az anyai alkalmasság fokmérője a baba, rajta látszik, hogy jól érzi-e magát, boldog-e, elégedett-e és nem az, hogy más mit mondott, mi a véleménye

− fejtette ki Vida Ágnes.

„Nézzük meg, mi felel meg nekünk”

Nagyon sokat lehet olvasni manapság a gyermeknevelésről, és ehhez még hozzájönnek az anyák, anyósok, barátnők tanácsai, tapasztalatai.

Vida Ágnes szerint a legfontosabb, hogy elsősorban befele figyeljünk, saját megérzéseinkre hagyatkozzunk.

„Lehet külső forrásból összeszedni információkat, például a gyermekbetegségeknek utánaolvasunk egy könyvben vagy az interneten, vagy megkérdezzük a gyerekorvost és számos nevelési kérdésben is lehet jó tanácsokat olvasni, de mielőtt alkalmazzuk ezeket, mindig nézzük meg, hogy mi az, ami nekünk jó.

Vizsgáljuk meg, hogy az adott tanácsot be tudjuk-e illeszteni a hétköznapjainkba, illeszkedik-e a mi gyermekünk természetéhez az a tanács.

Lehet, hogy azt olvassuk, milyen jó együtt kézműveskedni a gyermekkel, de egy aktívabb két éves viszont nem biztos, hogy épp színezgetni meg rajzolgatni akar, anya pedig elkezd aggódni, hogy valami gond van vele, mert mindig csak szaladgál meg ugrál. Azt kell megnézni, hogy a gyermekhez illeszkedik-e az a tanács. Hisz ő a mozgástól boldog és bár lehet, haszontalannak tűnik, hogy csak szaladgál, attól is fejlődik, nemcsak akkor, ha a „hivatalosan” fejlesztőnek kikiáltott dolgot műveli. Ugyanez vonatkozik altatásra, etetésre és az összes többire. Nem mindig jó minden mindenkinek a saját élethelyzetében és a gyermekeknek is különböző természete van” − mutatott rá a pszichológus.

Az anyai én kialakulása

Vida Ágnes előadása során az anyai én kialakulására is kitér. Amint könyvében is olvasható,

nem a terhességkor vagy a gyermek születésekor válik anyává egy nő, hanem ez egy folyamat, amely már kisgyermekkorban elkezdődik, amikor a kislány másfél-két éves korában már tudja, hogy mit csinálnak az anyukák és elkezd babázni a babáival. Ez a folyamat a nőkben mindig alakul, egészen nagymama korig tartó folyamatos tanulás

– vallja Vida Ágnes.

A gyermek születése után az anyaság önmagunk feladását is jelenti kisebb vagy nagyobb mértékben, meddig „egészséges” elmenni ebben – kérdeztük a szakembert. Úgy látja,

az anyának a gyermekre, de önmagára is figyelnie kell.

„Meg kell nézni, hogy a gyermeknek mi a jó, de ha az anyának jó, az neki is, ezért próbáljunk olyan megoldásokat találni, amiben mindenki jól érzi magát. Ha attól alszik el a baba, hogy a babakocsiban rázogatom, az lehet, hogy neki jó, de nekem nem biztos, hogy megfelel, hogy ott kell állnom és naponta több órán át rázogassam a babakocsit.

Olyan megoldásokat kell találni, ami a mi élethelyzetünkhöz illeszkedik, meg kell találni a kompromisszumot

− javasolta Vida Ágnes.