Meséktől a természet tiszteletéig

Baricz-Tamás Imola 2018. április 19., 13:42

A gyergyószentmiklósi, Marosvásárhelyen élő Nagy Zsolt kertészmérnök növénymeséket gyűjtött egy kötetbe, hogy a gyerekek minél előbb találkozzanak a növényekkel. A nemrég megjelent Nap fája és más növénymesék című kötete mesés világba burkolva kalauzolja a legkisebbeket a természet szeretetére.

Nyolc növényes mesével ismerkedhetnek a gyerekek

A Nap fája és más növénymesék című kötet Benedek Elek tolmácsolásában összesen nyolc mesét tartalmaz, Fábián Gabriella színes illusztrációival. Nagy Zsolt, a kötet szerkesztője elsősorban óvódás és kisiskolás gyerekeknek szánja a könyvet, melyben van varázs- és tréfás mese, de

a magyar mesekincs ritkaságszámba menő növényfabulái is helyet kaptak a válogatásban.

Ezek érdekessége, hogy a növényeket is emberi tulajdonságokkal ruházzák fel, és megmagyarázzák egy-egy növény nevének vagy tulajdonságának az eredetét. „Fontosnak tartom kiemelni, hogy e mesék célja nem a valós természeti, botanikai ismeretek átadása, könnyed, szórakoztató formában inkább csak megszólítják a gyereket, elindítják a fantáziájukat” – mondta Nagy Zsolt.

{A}

A szerkesztő nem titkolt célja, hogy a meséken keresztül a kisgyerekek találkozzanak a minket körülvevő növényekkel, megismerjék, megszeressék azokat. Nagy Zsolt senkit nem kíván meggyőzni a környezeti nevelés kiemelt fontosságáról, hiszen napjainkban szinte minden erdélyi oktatási intézményben találunk kisebb-nagyobb óvoda- és iskolakerteket.

Ettől függetlenül a szülőknek, nagyszülőknek is üzen a gyergyószentmiklósi kertészmérnök-szerkesztő: „Azt javaslom mindenkinek, hogy vigye el gyerekét, unokáját a legközelebbi parkba vagy erdőbe egy sétára, ültessen el vele néhány növényt a veteményeskertben, szagoltassa meg vele az erkélyen nyíló virágokat, vásároljon vele gyümölcsöt a közeli piacon. Ha ezt megteszi, megtapasztalhatja, hogy a hatékony oktatás és nevelés, illetve a gyerek fejlődésének kulcsa a saját tapasztalaton alapuló élményszerzés. A tapasztalat- és élménygyűjtésnek pedig kiváló, mindig kéznél lévő eszköze egy élőlény, legyen az növény vagy éppen állat, és elérhető terepe a természet.”