Töretlen népszerűségnek örvend a székelyudvarhelyi sulibörze

Dósa Ildikó 2018. április 19., 12:52

Csütörtök délután zárul a székelyudvarhelyi iskolapszichológusok által szervezett, szerdán megkezdődött sulibörze. A Siculus Ifjúsági Ház két szintjén felállított pultoknál nyolc helyi és két más városi középiskola diákjai igyekeznek minél érdekesebben bemutatni tanintézményüket.

Harminc udvarhelyszéki iskolából hétszáznál több nyolcadikos látogatott el a kétnapos rendezvényre Fotó: Barabás Ákos

A Kossuth-udvarba érve rögtön nyilvánvalóvá vált a sulibörze iránti nagy érdeklődés. A Siculus Ifjúsági Ház előtti kis téren csoportokba verődve beszélgettek a nyolcadikosok. Ők a középiskola kiválasztásában figyelembe veszik a felsősök tapasztalatait, élményeit. Bent legalább öt tucat, többnyire vidéki iskolás figyelt az alsó szinten elhelyezett standoknál tartott bemutatókra, az emeleten is legalább harmincan gyűltek össze.

„A gyerekek egy része nem tudta, hogyan zajlik az iskolabörze, ezért is jöttünk el. Jó ez a fajta tájékoztatás. Amit megfigyeltem, hogy a bemutatón nagyon kitérnek az iskolán kívüli tevékenységekre. Az osztályomból néhányan a Tamási Áron Gimnáziumba, néhányan pedig a Benedek Elek Pedagógiai Líceumba készülnek, többen otthon akarnak maradni a Gábor Áron Iskolaközpontban, de a továbbtanulás sokban függ az eddig elért eredményektől” – mondta Kosza Anna, a szentegyházi Mártonffy János Általános Iskola tanára.

Fotó: Barabás Ákos

Egyik diákja a képzőművészetek iránt érdeklődik, ezért őt inkább a Palló Imre Zene- és Képzőművészeti Szakközépiskola standja kötötte le. Gábor Zsuzsa még nem tudja, hogy a rajz vagy a zene szakot válassza-e, hiszen előbbit nagyon szereti, de öt éve zongorázni is tanul. Valószínűleg a képességvizsga eredménye dönt majd helyette.

{A}

„Az oszikat mindig kérdésekkel bombázzák, a börze segít ezeket letisztázni, helyre tenni, ugyanakkor némi betekintést nyújt a diákéletbe is. Itt inkább a szárazabb, konkrét információk érdeklik a diákokat, legalábbis az enyémeket. Nagyon érdeklődők, kérdeznek a bejutási médiákról, a szakokról, de arról is, hogy majd milyen tantárgyakból kell készülniük az érettségire” – közölte Kovács Gyöngyvér, a Benedek Elek Pedagógiai Líceum tanára.

Diákjai inkább a természettudományok iránt érdeklődnek, mivel úgy vélik, hogy innen lehetőségük van több egyetemen, illetve szakon továbbtanulni.

„Legtöbben az angol vizsga felől érdeklődnek. A kérdésekből már látszik, ki akar hozzánk jönni” – mondta meggyőződéssel Ilyés Ágota, a Baczkamadarasi Kis Gergely Református Kollégium diákja. Hozzátette, sokan meglepődtek azon, hogy náluk hétfőnként áhítat van, illetve azt sem tudták, hogy bármilyen felekezetű fiatal tanulhat iskolájukban. „Vannak unitáriusok is, a másik évfolyam fele pedig katolikus. Azt is elmondjuk, hogy nem nehéz bejutni” – fűzte hozzá.

A felső tagozatosok a rövid iskolatörténeti bemutatók mellett az ősszel induló szakokat, a gólyatábort, az iskolán kívüli tevékenységeket, szakköröket, kirándulásokat, közösségi életet is ecsetelték,

igyekezve minél vonzóbbá tenni az intézetet, ahol maguk is tanulnak. A tájékoztató füzetecskék mellett a szakközépiskolák asztalán a műhelymunkák termékei is helyet kaptak, így például az Eötvös József Szakközépiskola képviselői péktermékeket vittek, igaz, csak mutatóba. A börzén első alkalommal részt vett csíkszeredai Szent Anna Speciális Szakképző Líceum standján az asztalos, illetve a varró szakosok munkái voltak.

Fotó: Barabás Ákos

„A speciális szakos iskola egyedüli Hargita megyében. Mivel erről a környékről is szoktak hozzánk jönni, gondoltuk, eljövünk és tájékoztatjuk őket az induló szakokról, illetve a tanulási lehetőségekről, hiszen a következő tanévtől már az asztalosság és a szabás-varrás mellett áruszakértő-képzésünk is lesz” – jegyezte meg Kristóf Károly gyógypedagógus. Most először mutatták be a székelykeresztúri Berde Mózes Unitárius Gimnáziumot is. Fülöp-Pál Éva tanácsadó-tanár többnyire gazdasági meggondolásból jött el néhány diákjával, hiszen

olcsóbb itt bemutatni, mint minden környező iskolába kimenni.
Nagy az érdeklődés

Udvarhelyszék harminc iskolájából hétszáznál több nyolcadikos tanuló jelentkezett be az idei sulibörzére. A seregszemlét 2005 óta minden évben megszervezik a székelyudvarhelyi iskolapszichológusok, a helyszínt tavaly óta az Udvarhelyi Fiatal Fórum és a polgármesteri hivatal biztosítja.