Hatalmas segítség volt a magyarországi neurológusok csíkszentmártoni látogatása

R. Kiss Edit 2018. április 18., 20:33

Több mint száz gyermeket vizsgáltak meg hétfőn és kedden a csíkszentmártoni Korai Fejlesztő és Rehabilitációs Központban a budapesti Bethesda Gyermekkórház munkatársai.

Illusztráció Fotó: Farkas Antal

Hegyi Márta neurológus főorvos, Siegler Zsuzsa neurológus főorvos, Bodó Timea neurológus adjunktus, Fogarasi András neurológus főorvos, Hirsch Anikó pszichiáter főorvos, Rideg Gyula mentálhigiénés szakember és Kissné Bánfi Rozália főnővér utazott ide, és ingyenesen vizsgálta két napon át azokat a gyermekeket, akik a csíkszentmártoni központba járnak, akik feliratkoztak előzetesen az időről-időre ott zajló neurológiai vizsgálatokra, illetve akiket a háziorvosok vagy a csíkszeredai kórház gyermekosztályán dolgozó orvosok küldtek.

Térségünkben jelenleg nem dolgozik helyi neurológus, Csíkszeredában csak kéthetente rendel egy sepsiszentgyörgyi, román anyanyelvű gyermekneurológus, ezért a vizsgálatra szoruló gyermekeket többnyire Marosvásárhelyre viszik szüleik

− mondta Sógor Enikő, a korai fejlesztő központ vezetője.

{A}

Csíkszentmártonban a Nemzetközi Gyermekmentő Szolgálat orvosainak körútja alkalmával rendszeresen szokott neurológus rendelni, de személyes okok miatt tavaly ősszel ez a rendelés elmaradt, és nagyon sok gyermek várt vizsgálatra. Ezért fordultak a Bethesda Gyermekkórházhoz, ahonnan meg is kapták a támogatást, a vizsgálatra váró gyermekeknek és szüleiknek ez nagyon nagy segítség volt – mutatott rá Sógor Enikő.

A magyarországi szakemberek Csíkszentmártonban előadást is tartottak az érintett szülőknek a hiperaktív gyermekek neveléséről.

Emberségükből, önzetlenségükből, szakmai tudásukból kaphattunk e pár nap alatt morzsákat, de így is bőven lesz miből táplálkoznunk egy darabig. Szakmai segítségüket minden valószínűséggel kiterjeszthetjük a Csíkszeredai Megyei Sürgősségi Kórház gyermekosztályára is, ugyanis a kórházak közötti partnerkapcsolat kialakításán dolgozunk hosszútávon

− összegezte a korai fejlesztő vezetője.