Teljesíthetetlen követelmény: tíz osztályt végzettek vehetnek részt a továbbképzőkön

Bíró Blanka 2018. április 18., 20:25

A vonatkozó szabályzat módosítását javasolja a Kovászna megyei munkaerő-elhelyező ügynökség, hogy ne legyen feltétel a kötelező tanulmányok megléte azok esetében, akik részt vennének a különböző továbbképző tanfolyamokon.

Legalább a mezőgazdasági képzéseknél jó lenne csökkenteni a kötelező iskolázottsági szintet. Illusztráció Fotó: Pinti Attila

Kelemen Tibor, az ügynökség igazgatója sajtótájékoztatón elmondta, több projekt van folyamatban a Humánerőforrás Operatív Program (POCU) keretén belül, munkanélküli fiatalokat képeznek, szakmát tanítanak nekik, ezzel is megkönnyítve az elhelyezkedésüket. A napokban például a bukaresti agráregyetem vezetősége kereste meg az ügynökséget, hogy a POCU program keretében tanfolyamok lebonyolítására keresnek jelentkezőket, pékeket, kereskedelmi és mezőgazdasági dolgozókat képeznének. Kelemen Tibor elmondta, az egyébként

nagyon hasznos tanfolyamoknak két gyenge pontja is van. Egyrészt vállalniuk kell, hogy a résztvevők fele a tanfolyam elvégzése után munkába áll, amit nehéz teljesíteni, másrészt csak azok jelentkezhetnek, akik elvégezték a Romániában kötelező tíz osztályt.

Nagyon sok munkanélküli fiatal még az elemi iskolát sem fejezte be, ám hasznos lenne, ha mégis elsajátítanának egy szakmát, könnyebben boldogulnának a munkaerőpiacon – szögezte le az igazgató. Meglátása szerint a mezőgazdaságban dolgozóknak nincs szükségük a tíz osztályra, ha ismerik a növénytermesztés, az állattenyésztés alapjait.

{A}

„Lehet, hogy egy gipszkartonozónak szüksége van alapvető matematikai ismeretekre, hogy a felület négyzetméterét ki tudja számolni, de esetében is fontosabb, hogy ügyes kezű legyen. A mezőgazdasági munkák esetében pedig a szakmai tudás a legfontosabb” – összegezte Kelemen Tibor. Elmondta, jelezni fogják a hatóságoknak, hogy könnyítsenek a feltételeken, és ne kérjék a kötelező tíz osztályt, különben nehézségekbe ütközik a programok lebonyolítása.