Olyan is lesz az utcafelújítás alatt, hogy az autókkal nem tudnak majd beállni az udvarokra

Pethő Melánia 2018. április 19., 12:10

Gyilkostó településen kezdték a kátyúzást, ahogy ott végeznek, Gyergyószentmiklós útjain is nekilátnak a gödrök betöméséhez. A Rákóczi Ferenc utca felújítása jövő hét elején kezdődik, ezzel együtt a Fogarassy Mihály utcában is elvégzi a hátralévő munkálatokat a kivitelező.

Még a képen látható korlátozás van érvényben, napokon belül viszont szakaszos útlezárásokra kell számítani a Rákóczi utcában Fotó: Pethő Melánia

A felújítás alatt álló Rákóczi utcán kívül máshol nem terítenek összefüggő aszfaltréteget idén, kátyúzással teszik járhatóbbá Gyergyószentmiklós útjait. A gödrök betömését kedden kezdték el Gyilkostó településen – jelentette be Nagy Zoltán polgármester. Mint részletezte,

az üdülőtelep azért élvez elsőbbséget ebben a munkálatban, mert a jó idő miatt várhatóan megnő ott a forgalom, a munkálatok pedig akadályoznák a járművek haladását.

Időjárás függvénye, hogy mikor fejezik be a kátyúzást Gyilkostón, de a tervek szerint két-három nap múlva már a városban dolgozhatnak az útjavítók – mondta a polgármester.

Előbb a forgalmasabb utakon kátyúznak

„Meleg aszfaltot használunk ehhez a munkálathoz, aminek összértéke 318 ezer lej. Mintegy 5000 négyzetméternyi felülettel számolunk, ami azt jelenti, hogy a gödrökbe, átlagban 4 centiméteres vastagságú aszfalt kerül. A munkálatok elvégzésének tervezett időtartama egy hónap” – ismertette Nagy Zoltán. Elmondta, az ütemterv értelmében a városban előbb a Gyilkostó sugárúton tömítik a gödröket, aztán a Márton Áron és a Kossuth Lajos utcákban.

A kisebb utcákat csak akkor veszik sorra, ha az áthaladó forgalmat lebonyolító utakon már végeztek.

Noha a teherforgalmi útszakasz teljes felújítására már megkötötte a finanszírozási szerződést a város, a kátyúzásból nem marad ki az érintett három utca sem.

Április 23-án a Szájvánnál kezdődik az útjavítás Fotó: Pethő Melánia

Kedden kezdik a munkát a Rákóczi utcában

A Fogarasy Mihály utcában a még elvégzendő feladatokat, illetve a szintén felújítás alatt álló Rákóczi utcában a még hátralévő munkálatokat négy hónap alatt kell befejeznie a kivitelezőnek, így a múzeumtól a Szájvánig tartó részen aszfalt csak nyár végére várható. Az idei első kapavágás április 23-án, azaz jövő hétfőn lesz – tájékoztatott a polgármester. Az ütemtervet ismertetve elmondta, a Szájvántól haladnak majd a rendőrség épülete felé, és szakaszosan végzik az alapozással járó munkafázisokat. Az útalap kiépítése, az útburkolat helyreállítása és aszfaltozása mellett a munkálattal kiépítésre kerül a két utca esővízelvezető-rendszere és járdasora is. A városvezető felhívja a figyelmet, hogy

a munkálatok idején szakaszos útlezárások lesznek.

Előbb a Szájván és Magyarköz utca közötti rész teljes lezárása történik meg, ezt követően a Magyarköz utca és Tölgyfa utcák közötti részt, végül pedig a Tölgyfa utca és a rendőrség közötti szakaszt zárják le a forgalom elől.

{A}

Mivel az alapozás előkészítéséhez teljesen felszedik a jelenlegi út- és járdaburkolatot, a helyreállításig kellemetlenségeik lesznek az ott lakóknak:

autókkal nem fognak tudni kijárni, beállni az udvarokra.

Hogy könnyebb legyen ez az egy, de akár két hétig is eltartható időszak, a lakókat arra kéri a városvezetés, hogy járműveiket parkolják a Rákóczi utcán kívülre. Ezzel kapcsolatosan további pontosításokat közölnek majd – mondta a polgármester.