Ösztönző és bizalomépítő a csíkszeredai kórház kitüntetése

Molnár Rajmond 2018. április 18., 21:15

Az egészségügyi érdemrend parancsnoki rendfokozatával tüntette ki Klaus Johannis államfő a Csíkszeredai Megyei Sürgősségi Kórházat kedden a bukaresti Cotroceni-palotában. A kórház vezetősége szerint ez hatalmas elismerés az elmúlt években kifejtett munkájukért.

Dr. Adrian Dobrică mellkassebész és dr. Konrád Judit kórházmenedzser Fotó: Hargita Megye Tanácsa sajtószolgálata

Az egészségügyi világnap (április 7.) alkalmából rendezett ünnepségen Hargita megye legnagyobb egészségügyi intézménye mellett négy bukaresti, illetve egy vaslui-i és egy nagyszebeni kórház is kitüntetésben részesült.

Az elnök azokat a kórházakat tüntette ki, amelyek nagyban hozzájárultak a romániai betegellátás minőségének javításához, illetve kiemelkedő eredményeket értek el az utóbbi években.

{A}

„Nagy megtiszteltetés érte a kórházunkat azzal, hogy az egészségügyi érdemrendek egyik legmagasabb fokozatát, a parancsnoki érdemrendet adományozta nekünk az államfő” – számolt be lelkesen dr. Konrád Judit ideiglenesen kinevezett kórházmenedzser ez ebből az alkalomból szervezett szerdai sajtótájékoztatón.

Kiemelte, ez egy hosszú tevékenység és rendkívüli csapatmunka eredménye, s még inkább arra sarkalja őket, hogy folytassák az elkezdett munkát, eleget tegyenek küldetésüknek, hogy minőségi egészségügyi szolgáltatásokat nyújtsanak a betegeknek. Köszönetet mondott a kórház orvosainak és egészségügyi személyzetének a sokszor önfeláldozó, kitartó munkáért, továbbá a megyei önkormányzatnak az évek során nyújtott támogatásáért.

Ezzel az érdemrenddel is egy lépéssel közelebb kerültünk a közös célunkhoz, hogy a megyei kórház elérje magas kompetenciájú kórházaknak járó kettes besorolást

– zárta.

A munka eredménye

Dr. Adrian Dobrică mellkassebész szakorvos szerint az államfőtől kapott érdemrend rávilágít arra, hogy az elmúlt években milyen nagy változáson ment keresztül a megyei sürgősségi kórház: például korszerű műszerekkel gazdagodott az intézmény, valamint olyan orvosi szakmák jelentek meg, amelyek egyedinek számítanak a térségben, illetve egyre komplikáltabb eseteket tudnak ellátni intézményi szinten. A szakorvos szerint ez a kitüntetés egy hatalmas elismervény a munkájukért, s még inkább hozzáad az értékéhez, hogy megyei sürgősségi kórházként részesültek ebben, hiszen nem egy egyetemi központi kórházáról beszélünk.

A sürgősségi kórház adminisztrációs tanácsának vezetője, Zonda Erika a kórház és a megyei önkormányzat közötti nagyon jó együttműködést emelte ki, amely nagyban hozzájárult, hogy ilyen rangos érdemrendeben részesülhetett az intézmény. Borboly Csaba, Hargita Megye Tanácsának elnöke egy kis áttekintés nyújtott az érdemrendről: mint kiderült,

a parancsnoki rendfokozatot az utóbbi 14 évben csak négy romániai kórház kapta meg.

Az elöljáró szerint az államfői elismerés elsősorban a kórház munkaközösségének az érdeme. Az egészségügyi érdemrendekről egyébként a 2003-ból származó 539-es törvény rendelkezik, amely szerint akár el is lehet veszíteni a kitüntetést. Az érdemrendnek négy fokozata van: a legmagasabb a nagy tiszti érdemrend, sorban következik a csíkszeredai kórház által is kapott parancsnoki, majd jön a tiszti és a lovagi érdemrend.

Habár a szerdai sajtóeseményen nem hangzott el a tíz éven át kórházmenedzserként dolgozó, nemrég leköszönt Demeter Ferenc neve, meglátásunk szerint az államfői kitüntetés elnyerésében neki oroszlánrésze volt.

Gyors és gyakorlati intézkedésekre van szükség

Klaus Johannis a keddi ünnepségen arról beszélt, hogy gyors és gyakorlati intézkedésekre van szükség a romániai egészségügyi rendszer krónikus problémáinak megoldására. Az államfő ugyanakkor értékelte, hogy a rendszerben tapasztalható nehézségek ellenére számos orvos, illetve kórház nyújt minőségi szolgáltatást a pácienseknek. Johannis szerint a fiatal generációnak kötelessége folytatni az elődök által megkezdett munkát, amely által fenntartható a kiválóan teljesítő intézmények jó hírneve.