Javítják az utakat, türelemre intik az autóvezetőket

Székelyhon 2018. április 18., 18:02

Maros Megye Tanácsa szerdán a vámosgálfalvi és a szentkirályi övezetben adta át a munkaterületeket a javításokat végző cégnek, de a következő napokban Maros megye mind a hat övezetében elkezdődnek az útjavítások.

Illusztráció Fotó: Veres Nándor

A megyei önkormányzat tavaly egy kétéves keretszerződést kötött a Maros megyei utak javítási és karbantartási munkálataira.

Csütörtöktől már dolgozni fognak a Nyárádtőt, Felsőkápolnát és Szeben megye határát összekötő 151B jelzésű megyei úton a Kiscserged–Bonyha és Kund közötti szakaszon. De elkezdődnek a munkálatok a 142-es megyei úton a Dicsőszentmárton–Vámosgálfalva–Mikefalva–Abosfalva közötti szakaszon is, illetve a 142A jelzésű megyei úton Vámosgálfalva és Szászbogács között, valamint a 107-es megyei úton Fehér megye határa–Ádámos és a 15-ös országúttal való kereszteződés közötti szakaszon.

A vámosgálfalvi övezetben az idei első szerződés értéke 157 ezer lej, a kivitelezési határidő pedig 26 nap. A szentkirályi övezetben elsőként a Nyárádtő-Ákosfalva és Tompa közötti megyei úton (151D), valamint a Marosvásárhely-Bánd-Radnót közötti útszakaszon (152A) kezdik el a javításokat. Ebben az övezetben az idei első szerződés értéke 167 ezer lej, és 33 nap áll a kivitelező rendelkezésére, hogy teljesítse ezt a szerződést.

{A}

A következő napokban a többi övezetben is elkezdődik a megyei utak kátyúzása. Azt, hogy egy övezeten belül, melyik útszakaszon kezdődnek el hamarabb a munkálatok, a műszaki igazgatóság munkatársai döntik el, figyelembe véve az utak állapotát és azt, hogy hol nagyobb a forgalom.

Maros Megye Tanácsa idén 2,2 millió lejt különített el a költségvetéséből a javítási és karbantartási munkálatokra, ebből másfél millió lejt fordít kátyúzásra.

A javítási munkálatok mellett folyamatban van az aszfaltozási munkálatok előkészítése is. Az éves karbantartási program keretében idén 56 kilométeres szakaszon fognak új aszfaltréteget teríteni mintegy 14 millió lej értékben. Arra kérik az autóvezetőket, hogy legyenek megértőek, ha olyan útszakaszon haladnak, ahol éppen munkálatok folynak.