Számokkal alátámasztva: szükséges a kerékpárút a patak partján

Simon Virág 2018. április 18., 20:17

Magyarországról hozott mérőberendezéssel „számolták meg”, hogy Marosvásárhelyen hány kerékpáros használja a Poklos patak partján levő útszakaszokat.

Fotó: Haáz Vince

A Marosszéki Közösségi Alapítvány elnöke, Gál Sándor szerdán a helyszínen mutatta be a kerékpáros és gépkocsiforgalmat mérő berendezést, amelyet Magyarországról kértek kölcsön. Az alapítvány április 4–17. között mérte a kerékpárosok forgalmát, a városháza támogatásával. Mint Gál Sándor elmondta, azért végezték ezen a helyszínen a méréseket, mert

a városháza egy kerékpárutat tervez a Poklos patak partjára, s ők fontosnak vélték, hogy pontos számadatokkal tudják alátámasztani ennek a szükségességét.

{A}

„A számlálásról készült grafikonokon látszik, hogy ahogy melegedett az idő, mind többen és többen kerékpároznak. Mivel a mért szakasz egy egyirányú utca, azt is megnéztük, hogy hányan használják ezt helytelenül, vagyis mindkét irányban, s meglepően nagy szám jött ki: a biciklisek negyven százaléka nem veszi figyelembe az irányjelző táblát. A nyert számadatok mindenképp azt bizonyítják, hogy a városnak ezen a részén sokan kerékpároznak, így nagy szükség van a biztonságosan elkerített, kialakított bicikliutakra. S nemcsak itt, hanem a város minél nagyobb részén” – mondta, kiemelve, hogy minden nagyobb városban szükség lenne egy ilyen mérőműszerre, amellyel pontosan meg tudnák határozni a gépkocsi és kerékpáros forgalmat is.

A Marosszéki Közösségi Alapítvány elnöke a szerdai találkozón ismertette a kerékpárosoknak szervezett sajtóreggeli eredményeit is, amelyekből kiderül, hogy a megvizsgált kerékpárok nagyon nagy többségének jó volt a fékrendszere és jól működött a kormánya, de kevesebb mint felének volt csengője, holott ezt a törvény előírja. Jó hír, hogy tavalyhoz képest jóval többen viseltek fényvisszaverő mellényt és védősisakot.

{K1}