Még bizonytalan a júniusi repülés a marosvásárhelyi reptérről

Simon Virág 2018. április 18., 14:18

A tervek szerint június elejére fejeződnek be a marosvásárhelyi Transilvania repülőtéren zajló felújítási munkálatok, s optimista számítások szerint a szakhatóság gyorsan végez majd az engedélyeztetési eljárással.

Nappal és éjszaka is dolgoznak a munkagépek és a szakemberek a marosvásárhelyi légikiötőben Fotó: Haáz Vince

Mint arról korábban beszámoltunk róla, március 15-én újrakezdték a reptér kifutópályának felújítását, s egyéb munkálatokat, amelyekre szükség van ahhoz, hogy újra működjön a marosvásárhelyi Transilvania légikikötő.

A beruházás összértéke 53,5 millió lej, s ebből többek között felújítják a kifutópályát, a repülőtéri parkolókat, az összekötő utakat, az útburkolati jeleket, új esővíz-, szennyvízhálózatot és szennyvíztisztító rendszert készítenek, korszerűsítik a fényrendszert és az elektromos vezetékeket.

{A}

Új aligazgatót alkalmaztak

A kivitelezővel kötött szerződés értelmében a munkálatokat 108 nap alatt kell elvégezni. Számításaink szerint

október 13. – december 18. között volt 44 munkanap, hátramaradt még 62. Március 15-től, a munkálatok újrakezdésétől számolva – ha figyelembe vesszük a május elsejei, az ortodox pünkösd miatti és a gyermeknapra eső szabadnapokat – június második hetében jár le a határidő.

Peti András reptérigazgató nem kívánt nyilatkozni a Vásárhelyi Hírlapnak, mint mondta a reptér a Maros Megyei Tanácshoz tartozik, ők az illetékesek. Hétfőtől a reptérnek új aligazgatója is van, Daniel Marius Popa, akit 2020 június elsejéig alkalmazott a megyei önkormányzat. Popa tapasztalt mérnök és már részt vett reptérfelújítási munkálatokban.

Fotó: Haáz Vince

Gyors engedélyeztetést várnak

Lukács Katalin a Maros Megyei Tanács sajtószóvivője, a Vásárhelyi Hírlap érdeklődésére elmondta,

jelen állás szerint a 108 napos határidőt tartani tudják, s tervek szerint június első napjaiban fejezik be a munkálatokat.

Akkor következik még az engedélyeztetési eljárás, amely nyomán hivatalosan is zöld utat kap a reptér, hogy újra fogadhassa a személyszállót repülőgépeket.

A reptér vezetősége már jelezte a légügyi hatóságnak, hogy a betervezett munkálatok befejezése mikorra várható, és ha ez megtörténik, mihamarabb el tudják kezdeni a helyszíni ellenőrzést. Eddig a légügyi hatóság mindig gyorsan és hatékonyan segített, ha szükségünk volt rá, így reméljük, hogy most is a legrövidebb időn belül elvégzi az engedélyeztetést

– mondta Lukács Katalin. Megkérdeztük azt is, hogy jelen állás szerint fog-e újra működni a marosvásárhelyi reptér június közepén, amikor a WizzAir a jegyfoglalások szerint az első járatot indítaná Marosvásárhelyről . Lukács Katalin azt mondta „akár működhet is, de nem biztos”.

Lehet jegyet foglalni

A WizzAir fapados légitársaság hivatalos honlapján

még mindig jegyet lehet foglalni június 16-ra a Marosvásárhely-Dortmund járatra, június 22-re pedig. a Marosvásárhely-Memmingen járatra. Szeptemberben pedig Budapestre és Londonba lehetne utazni.

A reptéren zajló munkálatokat élőben is lehet követni a Youtube-on. Nem csak nappal, hanem éjszaka is zajlanak a munkálatok.