Garázsbontásra kötelezik a tulajdonosokat Gyergyóban

Gergely Imre 2018. április 18., 14:15

A szentmiklósi városi bölcsőde és a fogyatékkal élő gyermekek, fiatalok foglalkoztató központja működését is veszélyeztetik azok a garázsok, amelyek az épület körül állnak már évtizedek óta. Május végéig a tulajdonosoknak le kell bontaniuk ezeket.

Bontásra várva: illegálisan épültek, területet foglalnak Fotó: Gergely Imre

Felszólítást kapnak ezen a héten azok a gyergyószentmiklósiak, akiknek a Virág negyedben, a bölcsőde épülete körül van garázsuk. Az önkormányzat arról értesíti az érintetteket, hogy a bölcsőde, valamint a sérült fiatalokat foglalkoztató központ közvetlen közelében lévő, építkezési engedély nélküli, közterületre felépített garázsok lebontását a tulajdonosoknak el kell végezniük 2018. május 31-ig.

Az épületek már sok éve léteznek, lebontásuk most azért lett sürgős, mert amíg ott állnak, a két intézmény nem kaphatja meg a működéséhez szükséges tűzvédelmi engedélyt. A garázsokat ugyanis veszélyforrásnak tekintik az illetékes hatóságok.

Ennek következménye, hogy míg a szükséges engedélyeket nem szerzi be a bölcsőde és a központ, addig közpénzből nem lehet támogatást nyújtani számukra. Emiatt a sérült gyermekek és fiatalok foglalkoztató központja már hosszabb ideje nagyon nehéz anyagi helyzetben van.

Engedély nélkül épültek

A környéken egyetlen garázs sem rendelkezik építési engedéllyel, ezeket (akárcsak a város már részein lévő garázsok többségét) közterületre, minden jóváhagyás nélkül építették fel évtizedekkel ezelőtt. A garázsok után területfoglalási illetéket fizetnek a tulajdonosaik. Nagy Zoltán polgármester közölte,

nem jelent menekvést a mostani bontási kötelezettség alól az sem, ha a tulajdonos már kifizette teljesen a 2018-as évre kirótt illetéket.

Ezt az összeget vagy visszaadják az illetőnek, vagy egy másik ingatlanja utáni adóba számolják át.

Tűzveszélyesnek ítélték a garázsokat a hatóságok Fotó: Gergely Imre

A felszólítást eljuttatják a tulajdonosok postaládáiba, és a lebontásra váró építményekre is kifüggesztik. Ebben közlik, hogy a bontás a tulajdonos kötelessége. Jelzik azt is, hogy amennyiben ezt kéri valaki, akkor az önkormányzat gépekkel segítséget nyújt a bontáshoz, illetve a bontott anyag elszállításához. A bontás legkésőbb május 31-ig meg kell történjen.

{A}

Amennyiben a garázstulajdonosok nem hajtják végre az utasítást, az önkormányzat végrehajtóhoz fordul, és így fogja elérni az építmények lebontását. Ennek költségeit pedig a tulajdonosokra terhelik.

Nem áll meg a folyamat

A polgármester közölte, egyelőre csak az említett, közterületen álló és illegálisan épített garázsok, fásszínek bontása következik, de a többi ilyen épület sorsa is beteljesedik hamarosan. A képviselő-testület jóváhagyására vár a Virág negyed felső részének (a kultúrház környéke) általános rendezési terve. Ennek alapján fog megtörténni a többi garázs bontása, pontosan meghatározva az adott terület további rendeltetését.

Van, ahol zöldövezet, máshol pedig parkoló lesz majd a városképet rondító építmények helyén.

Ahogy a lakónegyedrészek további rendezési tervei elkészülnek, folytatódik máshol is ez a folyamat.